24.05.2023 00:19

Greva profesorilor, punct fierbinte în Colegiului Prefectural Dâmbovița

Greva profesorilor, punct fierbinte în Colegiului Prefectural Dâmbovița
Galerie foto

*„Respectăm dreptul profesorilor de a protesta și rămânem în continuare preocupați de ceea ce se întâmplă”, a transmis Prefectul de Dâmbovița, Claudia Gilia

 

Reprezentanții instituțiilor deconcentrate din județul Dâmbovița au participat marți, 23 mai, la ședința de Colegiu Prefectural aferentă acestei luni. Pe ordinea de zi au fost două puncte, primul viza aspecte esențiale privind activitatea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița în anul 2022, pentru care a prezentat directorul instituției, Sorin Stoica. Al doilea punct al ordinii de zi a fost o informare privind programul de investiții, întreținere și reparații la infrastructura amenajărilor de îmbunătățire funciară în județul Dâmbovița pentru anul 2022, la care a prezentat directorul filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Dâmbovița, Alexandru Ion.

La punctul diverse, inspectorul școlar general, prof, Ileana Nicolaescu a vorbit despre greva generală a cadrelor didactice din Dâmbovița, care a debutat în această săptămână la nivelul întregii țări. Nicolaescu a transmis că în județul Dâmbovița, numărul profesorilor care ies din grevă a început să crească.

„Evident că și în județul Dâmbovița se desfășoară această acțiune de protest. La nivel județean, procentul a scăzut față de prima zi de protest, adică 22 mai, motivele nu le cunoaștem. Este dreptul unui cadru didactic de a se asocia sau de a renunța la acțiunea de protest. Pe 22 mai, luni, am avut două întâlniri prin videoconferință cu conducerea Ministerului Educației.  Au fost abordate aspecte de ordin tehnic, în sensul monitorizării acestei situații, asigurării dreptului la educație pentru elevi. În acest moment, procentul cadrelor didactice din Dâmbovița care  participă la grevă este de puțin peste 50%. Avem informații că în anumite unități de învățământ acest procent ar fi scăzut, dar nu pot să dau acum date concrete. Nu avem cum să facem o monitorizare în unitățile de învățământ, pentru că s-ar interpreta că Inspectoratul Școlar face presiuni și nu ar fi normal acest lucru”, a transmis prof. Ileana Nicolaescu, inspector școlar general al județului Dâmbovița.

Prefectul Claudia Gilia a făcut câteva precizări despre situația actuală din județ privind greva profesorilor: „Suntem la curent cu tot ceea ce se întâmplă, știm că sunt profesori care nu vor să participe la această grevă, sunt școli unde 90% din personal participă la protest și așa mai departe.  În același timp, respectăm dreptul profesorilor de a protesta și rămânem în continuare preocupați de ceea ce se întâmplă”, a transmis Claudia Gilia.

 

 

 

Ștefan Khalil