23.05.2023 00:19

Greva generală continuă în învățământul dâmbovițean

Greva generală continuă în învățământul dâmbovițean
Galerie foto

*,,Numărul celor care s-au alăturat grevei a crescut față de vineri. Dacă vineri aveam undeva la 77% din totalul membrilor, acum avem 83%’’ *,,La nivelul municipiului Târgoviște există doar 3 grădinițe care nu sunt în grevă, restul sunt în grevă, ceea ce este o premieră pentru noi în sensul că până acum grădinițele, de cele mai multe ori, erau de acord cu greva dar primeau copiii la grădiniță’’

 

De luni, 22 mai 2023, peste 83% dintre membrii Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Dâmbovița sunt în grevă generală, mai mulți față de ziua de vineri când 77% au aderat la această formă de protest! S-a ajuns aici după ce liderii de sindicat au respins oferta guvernului care a propus acordarea de  bonusuri de câte 1000 de lei, de două ori pe an, pentru debutanți, ofertă catalogată de-a dreptul umilitoare.

Noutatea semnalată de liderul de sindicat din învățământul dâmbovițean, prof. Marius Popescu este că de data aceasta la greva generală au aderat și grădinițele din municipiul Târgoviște. Cu excepția a trei grădinițe care nu sunt în grevă, toate celelalte s-au solidarizat cu colegii greviști. Pe perioada grevei generale, contractele de muncă se suspendă automat, ceea ce înseamnă că oamenii și-au asumat acest risc, de a nu fi plătiți.

„Oameni care nu au aderat la această formă de protest sunt, dar sunt puțini. În acest moment numărul celor care s-au alăturat grevei a crescut față de vineri. Dacă vineri aveam undeva la 77% din totalul membrilor acum avem 83%. Eu vin din zona Vișina-Petrești, am fost la două unități de învățământ, nu sunt copii, sunt doar profesori. Sunt puține situațiile unde există anumite cadre didactice care au ales să vină la școală, acestea au un program separat, iar cum își țin orele este treaba direcțiunii și a lor. Vreau să vă spun că la nivelul municipiului Târgoviște există doar 3 grădinițe care nu sunt în grevă, restul sunt în grevă, ceea ce este o premieră pentru noi în sensul că până acum grădinițele, de cele mai multe ori, erau de acord cu greva dar primeau copiii la grădiniță. Profesorii nu sunt plătiți pe perioada grevei, oamenii au știut de la bun început că vor avea contractul de muncă suspendat și că evident nu sunt plătiți pentru această perioadă. Soluțiile oferite au fost ridicole, adică să vii cu niște vouchere de 1000 de lei pentru tinerii profesori. Care tineri profesori, cei care nu mai vin în sistem? Iar dacă vin primesc 2400 lei net! De aici vedem ,,importanța’’ pe care o acordă educației... Știu ce există în momentul de față, ca și stare de spirit. Vă dau un exemplu, la liceu la Vișina, unde este un liceu mare cu peste 60 de membri de sindicat unde oamenii mi-au spus că sunt hotărâți să stea în grevă... și asta spune multe. E posibil să se repete scenariul din 2005 când au fost 3 săptămâni de grevă, la fel cum este posibil să se repete scenariul din 1999... cu 5 săptămâni de grevă. Eu sunt împotriva înghețării anului școlar pentru că am copilul în clasa a XII dar interesul meu este și pentru al doilea copil care este în clasa a IX-a... Această grevă nu trebuie să ne divizeze, pe profesori și părinți, dimpotrivă ar trebuie să ne pună în aceeași formulă pentru că avem același interes, dar nu se poate cu asemenea bătaie de jos la adresa educației care nu este de ieri, de azi... Guvernul a spus că începând cu 1 iunie cei din nedidactic vor fi plătiți conform Legii 153, dar același lucru l-au spus și în decembrie... și au trecut 5 luni”, ne-a declarat ieri președintele SLI Dâmbovița, prof. Marius Popescu.

 

 

Violeta Stanciu