05.07.2016 00:25

Grevă de avertisment în instituțiile administrației publice

Grevă de avertisment în instituțiile administrației publice
Galerie foto

❚ În 50 de unități administrativteritoriale de pe plan local, salariații vor opri lucrul la prima oră de program, nemulțumiți, în principal, de nivelul de salarizare ❚ Lista de revendicări cuprinde: acordarea unui stimulent de hrană, adoptarea Legii unice de salarizare, acordarea de tichete de vacanță și majorarea salariilor cu 25% ❚ În funcție de dialogul ce se va purta la nivelul Ministerului Muncii pe marginea programului de revendicări salariale, care cuprinde numeroase puncte, manifestările salariale de protest vor continua”, ne-a declarat Ion Oproiu

VIRGIL VOINESCU

 


 

Sindicaliștii din peste 50 de unități administrativ-teritoriale din județ, din municipii, orașe și alte localități, afiliate Uniunii Sindicatelor Funcționarilor Publici și Personalului Contractual „Forța Legii”, se vor afla astăzi, 5 iunie, timp de o oră, în grevă de avertisment. Potrivit liderului Sindicatului din Administrația Publică Locală Dâmbovița, Ion Oproiu, protestul celor peste 2100 de sindicaliști angajați, funcționari publici și personal contractual din unitățile administrativ-teritoriale județene este organizat în principal din cauza refuzului Guvernului de a emite un act normativ pentru majorarea salariilor, „așa cum a făcut și cu alte categorii sociale, respectiv, din Sănătate și Administrația centrală”.

„Oamenii se consideră discriminați”

„Nemulțumirea este generală în rândul celor din administrația locală după creșterea salariului minim pe economie la 1250 lei. Acest lucru a dus la o nivelare a salariilor în sistem, astfel, întreg personalul a ajuns să fie plătit cu minimum pe economie indiferent de studii și vechime în muncă. Oamenii se consideră discriminați și au decis să ia poziție protestând. Dacă pentru alte categorii din administrație s-au găsit posibilități de creștere salarială, și amintim aici aprobarea unei legi speciale pentru salariile primarilor, viceprimarilor, președinții de consilii județene, parlamentarilor, firesc era să găsească o soluție și pentru cei din administrația locală. Pentru acest motiv principal, dar și pentru alte drepturi salariale, membrii de sindicat au luat decizia să intre în grevă, care într-o primă fază este de avertisment cu debut la prima oră din programul zilei de mâine (n.r. astăzi)”, ne-a declarat liderul de sindicat, Ion Oproiu.

„În funcție de dialogul ce se va purta la nivelul Ministerului Muncii pe marginea programului de revendicări salariale, care cuprinde mai multe puncte, manifestările salariale de protest vor continua. Va fi o grevă de o zi pe data de 12 iulie și grevă pe perioadă nedeterminată în data de 19 iulie. Aceasta este în funcție de modul cum vor fi soluționate problemele salariale”, a adăugat liderul de sindicat. Lista de revendicări salariale mai cuprinde: acordarea unui stimulent de hrană, adoptarea Legii unice de salarizare, acordarea tichetelor de vacanță, și majorarea salariilor cu 25%.