06.02.2018 00:17

Grefierii, în situație incertă

Grefierii, în situație incertă
Galerie foto

❚ Sindicaliștii, deși se tem de o diminuare a salariilor, au decis să aștepte stabilirea grilei de salarizare la nivelul Curții de Apel Ploiești ❚ „Într-o ședință, colegii mei au hotărât să nu abordăm nicio formă de protest și să așteptăm să primim deciziile în formă scrisă”, a declarat liderul sindical, Ofelia Goi ❚ „Practica variază de la o Curte de Apel la alta, deși lucrul acesta nu ar trebui să se întâmple”, a mai precizat Ofelia Goi

 

VIRGIL VOINESCU


Grefierii din cadrul instanțelor dâmbovițene - personalul auxiliar de specialitate și cel conex de pe raza Curții de Apel Ploiești, au adoptat o poziție de așteptare în ceea ce privește salarizarea. Liderul Sindicatului Projustiția Dâmbovița, Ofelia Maria Goi, ne-a declarat că sindicaliștii, deși se tem de o diminuare a salariilor pe fondul aplicării Legii salarizării, au decis ca, înainte de a protesta, să aștepte stabilirea grilei de salarizare la nivelul Curții de Apel Ploiești, aceasta pentru că, la acest nivel, s-au prezentat două variante de grile salariale, una fiind convenabilă salariaților.

„În sistem este multă incertitudine și multă supărare”

„Într-o ședință, colegii mei au hotărât să nu abordăm nicio formă de protest și să așteptăm să primim deciziile în formă scrisă. La Curtea de Apel Târgu Mureș deciziile au fost trimise de la 1 ianuarie a. c. în sensul aplicării Legii 153/2017 și acolo salariile personalului auxiliar și conex au scăzut. În sistem până la acest moment este multă incertitudine și multă supărare. Să sperăm că se va aplica varianta de calcul care nu va diminua netul salarial cu 2500 lei, la grefierii cu studii superioare și vechime peste 20 de ani, cum s-a aflat”, ne-a declarat liderul de sindicat Ofelia Goi. Ea a spus că această categorie profesională - grefierii, personalul auxiliar și conex din cadrul instanțelor - este singura care potrivit Legii 153/2017 nu va suferi nicio modificare în sensul măririi salariului până în anul 2022 și în acest caz nu ar trebui o asemenea măsură luată de politicieni. „Din păcate pentru noi, categoria aceasta profesională, avem angajatori curțile de apel. Atunci și practica variază de la o Curte de Apel la alta, deși lucrul acesta nu ar trebui să se întâmple. Dar există diferențe în ceea ce privește modalitatea de calcul a salariilor în funcție de Curțile de Apel”, a conchis liderul de sindicat Ofelia Goi.

La nivel național, protestul grefierilor continuă

Grefierii - personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătore ști și al parchetelor de pe lângă acestea - au demarat un protest japonez, prin purtarea de banderole albe pe brațul drept, începând cu 1 februarie a.c.. Protestul continuă la nivel național, însă nu afectează activitatea instanțelor sau parchetelor sau programul de lucru cu justițiabilii. Grefierii anunță că vor continua acțiunea de protest până când Ministerul Justiției și Ministerul Muncii vor discuta cu reprezentanții organizațiilor profesionale și sindicale reprezentative ale profesie.