27.05.2011 00:02

Gradinita lu’ Nasu’

Urmăresc ședințele de la „județeană” pe care TV Artpress le transmite gratuit (iar televiziunea portocalie a lui Nașu’ le dă pe parale publice multe!) și mă crucesc de ce văd și aud. Nu fac acum inventaru’ greșelilor gramaticale grave și nici pe cel al exprimărilor stâlcite pe care Nașu’ le folosește pentru a-și comunica gândurile negre, sentimentele pestrițe, proiectele dubioase și mai ales, culmea aroganței, lecțiile de morală publică la care el este repetentu’ repetenților cu acuzații de note falsificate și, cum bine știți, cu NUP în loc de ZDUP.

Sigur că este cel puțin obositor, ca să nu spun că este și enervant peste măsură, să asiști la o ședință publică în care grăitoru’ principal, cu pretenții de comunicator, își etalează ostentativ diversele titluri academice, care mai degrabă îi zăngăne ca tinichelele atârnate de coada funcției, dar se exprimă sub nivelu’ unui elev mediocru de generală. Asta o știe deja o lume întreagă. Dar nu despre precaritatea limbajului public doresc să scriu astăzi, ci despre atmosfera ca de grădiniță la o grupă pregătitoare din ședințele de la „județeană” prezidate sfidător de Nașu’ portocaliu.

Personaju’ ăsta de basm și pentru mulți de coșmar e atât de pătruns de funcția publică pe care a aterizat prin circ electoral, încât e mai ceva ca o tovarășe educatoare de pe timpuri ajunsă șefă de propagandă sau secretară de partid. În paranteză fie spus, chiar mi-aduc aminte de-o educatoare slugarnică din odiosul regim de tristă amintire, care se simțește excelent acum cu tot neamu’ ei în noul regim de dictatură din epoca așa-zisei democrații portocalii pe care Nașu’ o mimează sinistru la ședințele sale.

Dar dacă vreți să vedeți cât tupeu e pe... mosoru’ puterii actuale faceți bine și uitați-vă în organigrama înstăpânită de Nașu’ mare de la județeană. O să găsiți acolo o grămadă de consilieri și consiliere, majoritatea aduși ca scule politice la cancelaria personală a lu’ Nașu’. Prin așa-zisa reorganizare, de fapt, politizare grețoasă, în diverse direcții prin care mita e la ordinea zilei, găsești fel de fel de personulități care își dau ifose de aghiotanți.

În această atmosferă politică devenită irespirabilă, pentru orice om cu bun simț, mi-a fost dat să constat, zilele trecute, că se simt chiar confortabil destui consilieri ai opoziției (că de la cei ai puterii ce pretenții să mai am!). I-am privit profund dezamăgită și îngrijorată în timp ce Nașu’ județului îi insulta zdravăn, îi reducea la tăcere, în fine, îi cacarisea bine dându-le peste ochi cu „interesu’ public” pentru a le închide muzicuțele cu care doi-trei dintre ei încercau leșinat să-și facă auzite cele puține intervenții.

Doamne, ce spectacol deznădăjduitor pe banii noștri! Așa că dacă aveai răbdare și nervi tari să privești ultima ședință, ai fi zis că ești la o serbare de grădiniță în care educatoarea arogantă cu fumuri de vedetă națională s-a hotărât să joace un rol care l-ar fi fermecat pe marele Caragiale retrăit în politichia de astăzi.

Așa au ajuns adunările astea de la „județeană” un fel de serbări cu mult penibil în care Nașu’, șef al ăluia prins cu mita, declamă stâlcit, ca o placă stricată chestia cu „interesu’ public” în timp ce el, de când e-n funcție, și-a dublat greutatea afacerilor personale și de partid din bugetele publice de prin județu’ ăsta parcă blestemat.

P.S. Ca să înțelegeți mai bine fenomenu’, vă mai spun doar că Nașu’ e pe mână cu mulți indivizi din opoziția asta de carton care mă revoltă prin lipsa de reacție, cel puțin la fel de tare cum mă revoltă individu’ ăsta cu fruntea-ngustă și ceafa groasă!

Alina Mavrodin Vasiliu | [email protected]