06.10.2015 00:25

Glasul roților de tren, aproape de grevă

Glasul roților de tren, aproape de grevă
Galerie foto

❚ Deși speră să nu se ajungă la oprirea totală a trenurilor și continuă negocierile, feroviarii au notificat conducerea societăților de cale ferată și Ministerul Muncii ❚ Cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii octombrie, vor avea loc greva de avertisment, urmată de greva generală

VIRGIL VOINESCU

 


 

Viceliderul Federației Sindicale Naționale Mișcare Comercial, jr. Liviu Stanciu, ne-a declarat că, după greva de tip japonez din septembrie, negocierile dintre sindicate și Ministerul Transporturilor au eșuat.

„În aceste condiții, sindicatele sunt în curs să notifice societățile de cale ferată și Ministerul Muncii referitor la declanșarea procedurii conflictului de muncă, aceasta, în final, ducând la o grevă generală, în partea a doua a lunii octombrie”.

În toată această perioadă, sindicatele au disponibilitatea de a negocia, pentru că își doresc să rezolve prin dezbateri revendicările pe care le au și să încheie Contractul Colectiv de Muncă.

„Începând de săptămâna trecută, parcurgem pașii necesari prevăzuți de Codul Muncii și vom continua să negociem, vom merge și la concilierea prevăzută în Codul Muncii. Vom face tot ce ne va sta în putință pentru ca acest conflict de interese să se încheie fără ca personalul călător să aibă de suferit. Pentru că, până la urmă, conflictul salarial cel mai mult îi afectează pe cei care folosesc transportul feroviar. Dar dacă până la urmă nu se va ajunge la un consens, va fi declanșată greva de avertisment și ulterior se va ajunge la greva generală. Noi însă sperăm să nu se meargă până la oprirea totală a trenurilor”, a mai precizat viceliderul sindical.

Dacă nu se va ajunge la un consens, probabil că greva va avea loc în jumătatea a doua a acestei luni. Sindicaliștii de la calea ferată s-au aflat în grevă generală de tip japonez în perioada 22-24 septembrie. Ei au „explodat” după ce administrația CFR și Ministerul Transporturilor au refuzat, pe parcursul mai multor runde de negocieri, încheierea contractului de muncă, și în plus, i-au exclus și de la majorările salariale