13.03.2014 07:18

Garda de Mediu Dâmbovița, preluată “într-o dezordine totală”

Garda de Mediu Dâmbovița, preluată “într-o dezordine totală”
Galerie foto

❚ Juristul Ionuț Valentin Ghiță spune că a “moștenit” de la fosta echipă de conducere “o activitate de «trei lulele»”: personalul nu avea sarcini stabilite concret, documentele de control nu erau complete, o stare perpetuă de tranziție ❚ Noul director susține că unii comisari “încă își mențin o stare totală de inerție”, iar colaborările cu alte instituții s-au făcut în “doru’ lelii” sau pe sistemul “lasă, mă, că merge așa!” ❚ Comisarul șef vrea să schimbe aceste lucruri, trasând deja primele obiective, anunță măsuri dure în domeniul de protecție a mediului și spune că dorește deschidere și colaborare cu presa

interviu cu jr. Ionuț Valentin Ghiță, comisar șef Garda de Mediu Dâmbovița

 

PETRE DRÃGUȚOIU


 

Rep.: Sunteți de câteva luni comisar șef la o instituție publică a județului Dâmbovița, foarte importantă pentru sănătatea naturii și a populației, Garda de Mediu. Noi, ca jurnaliști, am înțeles să vă acordăm un răgaz pentru documentare și, ne place să credem, și pentru a lua măsuri, cu atât mai mult cu cât sunteți de profesie jurist.

- Voi încerca să aduc noutăți pozitive în activitatea instituției, cu deschidere spre informații de presă. Am găsit aici o dezordine totală...

{GOOGLE_AD_BOX1}

Rep.: Din ce punct de vedere?

- Nu erau sarcini stabilite concret pentru personal. Documentele de control nu erau complete, era o stare perpetuă de tranziție, o activitate, cum se spune, de “trei lulele”. Voi garanta lucrări de foarte bună calitate și antrenarea personalului, din rândul căruia unii comisari încă își mențin o stare totală de inerție și cel puțin reticente la schimbarea stilului de conducere, ca să folosesc un termen poate demodat, “un suflu nou”.

 

Colaborările cu alte instituții... puse pe picioare

Rep.: Aveți colaborări, evident, cu instituții județene, de profil apropiat, și altele, ne referim la Agenția de Protecție a Mediului, Administrația de Gospodărire a Apelor Dâmbovița și altele. Cum decurg acestea?

- Printre primele obiective stabilite de conducere au fost colaborările, pe toate laturile activității, cu aceste două instituții menționate de dvs., dar și cu alte instituții precum Inspectoratul de Poliție și unitățile polițiilor din fiecare localitate a județului, cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență etc . La domeniul de colaborări a trenat “doru’ lelii”, “lasă, mă, că merge așa”, vorba cântecului.

“Bomba ecologică” de pe malurile Ialomiței trebuie “dezamorsată” până nu aruncă în aer sănătatea dâmbovițenilor!

 

Primele măsuri pe Valea Ialomiței, se așteaptă rezultatele

Rep.: V-am prezentat la prima noastră întâlnire situația privind poluarea gravă a teraselor de pe Valea Ialomiței, în perimetrul municipiului Târgoviște. Pericolul de poluare și infectare a pânzei freatice și a apelor Ialomiței este imens. V-ați pus la curent cu situația, vă gândiți la măsuri?

- După prima discuție cu dumneavoastră, am luat legătura cu primarul municipiului Târgoviște, Gabriel Boriga, pentru măsuri concrete, care au început să se vadă, și cu unitățile de poliție locală implicate în aceste procese.

 

Rep.: Dacă nu veți lua măsuri severe, cu amenzi pentru acești adevărați “infractori” pe care noi, deși nu suntem comisari, i-am surprins deseori la fața locului și i-am fotografiat, chiar cu riscuri pentru integritatea fizică, nu veți rezolva multe probleme...

- Suntem conștienți și sperăm ca toți colaboratorii, inclusiv presa să ne fie alături, într-o activitate a instituției Garda de Mediu pentru interesul public.