25.09.2018 22:19

"FUTURE FOLK" - între tradiție și avangardă la Ploiești


Galerie foto

Călătoria prin timp și spațiu a proiectului Future Folk se apropie de final – ultimul eveniment al acestei inițiative s-a desfășurat la Ploiești în ziua de 19 septembrie a. c., la Filarmonica Paul Constantinescu. Fapt neobișnuit pentru o sală de concerte, pe scenă au apărut actorii principali ai proiectului Future Folk și o expoziție inedită, purtând același nume, alcătuită din 25 creații vestimentare avangardiste și militante, care nu se inspiră, ci reinventează linii și motive ale costumelor tradiționale din România. Costume românești, dar și costume specifice minorităților naționale - un patrimoniu cultural bogat, valoros, marcat de diversitate și durabilitate. Totul dă viață sloganului Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul, sloganul Anului european al patrimoniului cultural 2018, înscriindu-se în această campanie de nivel internațional.   

 

Se cuvine să menționăm că Future Folk este o inițiativă a Asociației Alumnus Club UNESCO din București, cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Capitalei prin Centrul de Tineret al Municipiului București și Comisia Națională a României pentru UNESCO. De data aceasta, proiectul s-a bucurat de sprijinul special al Filarmonicii din Ploiești, al Uniunii Elene din România și al Comunității Elene din județul Prahova. 

 

Cum pot recepta tinerii de astăzi valorile patrimoniului nostru tradițional, poate ieșite din cotidian dar definitorii pentru noi toți? Cum putem păstra această moștenire pentru generațiile viitoare? Cum vor fi percepute tradițiile noastre peste câteva decenii? Sunt întrebări la care încearcă să răspundă artistul și organizatorii implicați în proiectul cultural Future Folk.  

 

Carmen Emanuela Popa, doctorand în design la Universitatea Națională de Arte, București, creează produsul cultural original propus de Future Folk  – o colecție avangardistă de design vestimentar ce reinventează într-o manieră conceptuală costume tradiționale din diverse zone ale țării; expoziție itinerată acum  la  Ploiești. Atentă la simbolistica și filosofia din spatele fiecărui obiect, artista dorește să lanseze prin creațiile sale cu acest prilej o invitație la comunicare, dialog și înțelegere între oameni. Este de fapt mesajul întregului proiect.

 

Deschisă și de astă dată experimentelor culturale inovatoare, mai puțin convenționale,  Filarmonica este în prezent gazda expoziției Future Folk, prezentată la Ploiești în ziua de 19 septembrie.  Inaugurarea a fost cu atât mai reușită și emoționantă cu cât gazdele au completat evenimentul cu un moment poetic Nichita Stănescu, susținut de Mihaela Rus, director general al Teatrului Toma Caragiu,  apoi cu un concert al  Cvartetului Chronos și un moment de dans grecesc,  prezentat de Ansamblul Kymata al Comunității Elene Prahova.

Expoziția Future Folk, ea însăși rezultatul unui exercițiu intercultural, se dorește a fi o dovadă vie a faptului că diversitatea este o resursă inepuizabilă de inovație și creativitate  într-o societate în care există înțelegere și respect între oameni, între comunități. Manifestarea este dedicată Centenarului Unirii și totodată Zilelor europene ale patrimoniului, care se desfășoară în luna septembrie pe tot continentul, invitând la cunoaștere reciprocă, respect pentru valori, dialog prin intermediul culturii.