15.04.2015 00:14

Furtul de lemne, sub control!

Furtul de lemne, sub control!
Galerie foto

❚ Dacă în urmă cu trei luni Direcția Silvică semnala situații alarmante de furt, în special în zona Ocolului Silvic Moreni, acum lucrurile s-au liniștit ❚ Conducerea Direcției Silvice Dâmbovița a mulțumit pentru colaborare presei, Polițiilor Dâmbovița și Prahova, prin intermediul cărora s-a putut stopa jaful de lemne

VIOLETA STANCIU


Furtul de material lemnos, ținut sub control în județul Dâmbovița! Acțiunile comune întreprinse lunar de reprezentanții Direcției Silvice Dâmbovița, împreună cu Poliția și Jandarmeria, i-au ținut mai departe de păduri pe hoții de lemne care se pare că s-au reprofilat pe altceva.

Chiar dacă silvicultorii nu pot să surprindă chiar totul din cauza întinderilor mari de pădure, directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda, a declarat recent că fenomenele nu sunt majore în fondul forestier de stat și nici în fondul forestier privat, aflat în paza și administrarea Direcției Silvice Dâmbovița.

„Nu avem probleme deosebite de furturi de material lemnos. Mulțumesc mass-media, Poliției Dâmbovița și Prahova, Jandarmeriei Dâmbovița și Prahova care ne-au ajutat să stopăm fenomenul de furt de lemne din luna decembrie 2014 de la limita cu județul Prahova. Atunci doi pădurari, titulari de cantoane, au fost atacați cu bâta, în zona I.L. Caragiale. Organele de ordine i-au prins pe făptași și i-au dat pe mâna Parchetului. Avem 4-5 acțiuni pe lună cu Poliția și Jandarmeria. Nu cred că putem să surprindem totul, dar fenomenele nu sunt majore în fondul forestier de stat și în fondul forestier aflat în paza și administrarea Direcției Silvice Dâmbovița. Pe 54.000 ha fond forestier de stat și 20.000 ha suprafață forestieră privată avem contract de pază și administrare. După data de 15 aprilie vom demara controalele de fond, adică inspecțiile la titularii de cantoane. Nu avem probleme deosebite. Însă acolo unde lipsesc 5-7 metri cubi de lemn, pădurarii vor plăti aceste sume, iar acolo unde sunt peste 20 metri cubi lipsă titularii de canton (pădurarii) vor părăsi, conform contractului colectiv de muncă, breasla silvică”, a precizat directorul Direcției Silvice Dâmbovița.