21.08.2017 00:25

Fuga polițiștilor... din Poliție

Fuga polițiștilor... din Poliție
Galerie foto

❚ Organizarea neinspirată și salarizarea prost gândită a sistemului polițienesc sunt, în linii mari, cauzele principale ale retragerii oamenilor din sistem ❚ „Salariile sunt mici, iar oamenii care lucrează efectiv în stradă sunt cei mai văduviți, pentru că nu sunt diferențe între cel care lucrează în stradă și cel care lucrează în birou. Nu sunt diferențe legate de anumite structuri care lucrează în dosare penale și alte structuri care nu fac dosare penale” ❚ „În Poliție s-a ajuns în situația în care un polițist încadrat, acum, din rândul civililor, care a urmat o școală de trei luni, să aibă un salariu mai mare decât un polițist care este încadrat de 15 ani în Poliție”

VIOLETA STANCIU


Siguranța cetățenilor... pusă în pericol de plecările masive din Poliție?! De ce pleacă polițiștii pe capete, fie la pensie, fie în afara sistemului, lăsând în urma lor un deficit imens, de peste 20.000 de posturi libere? Sunt întrebări la care liderul de sindicat al polițiștilor dâmbovițeni (SNPPC), Florin Bălan, ne-a răspuns franc și la obiect. Organizarea neinspirată și salarizarea prost gândită a sistemului polițienesc sunt, în linii mari, cauzele principale ale retragerii oamenilor din sistem, în speță fiind vorba de polițiștii de rând care lucrează în stradă sau în noianul de dosare penale și nicidecum de trepădușii de prin ministere, numiți politic, care vânează pensii grase... la vârste fragede, de 39-45 de ani.

„Dacă omul vede că sistemul este prost și este salarizat prost, e clar că pleacă”

„În Poliție s-a ajuns în situația în care un polițist încadrat acum din rândul civililor, care a urmat o școală de trei luni, să aibă un salariu mai mare decât un polițist care este încadrat de 15 ani în Poliție. Atunci cum să-i spun eu – nu mai pleca sau nu mai ieși la pensie mai devreme de 55 de ani, cum discutau onor politicienii noștri? Păi, dacă omul vede că sistemul este prost și este salarizat prost, e clar că pleacă, scapă de stres, scapă de anumite cheltuieli suplimentare... Salariile sunt mici, iar oamenii care lucrează efectiv în stradă sunt cei mai văduviți, pentru că nu sunt diferențe între cel care lucrează în stradă și cel care lucrează în birou. Nu sunt diferențe legate de anumite structuri care lucrează în dosare penale și alte structuri care nu fac dosare penale”, ne-a declarat Florin Bălan.

„Cine ne oprește să angajăm polițiști?”

„Sunt polițiști care au peste 100 de dosare în fișet, le trebuie luni de zile să le citească... darămite să mai lucreze în ele, pentru că odată cu scăderea numărului de polițiști, dosarele trebuie să fie preluate de cineva, de cineva care trebuie să facă cercetări. Și atunci apare știrea în massmedia - că polițiștii au mii de dosare în lucru. Dar cine ne oprește să angajăm polițiști? Cine ne oprește să reducem cursurile la anumite școli de poliție, unde se poate, și să-i angajăm mai devreme, pentru că ei au deja noțiunile de bază? Aceste noțiuni nu pot fi aprofundate decât prin practică. Abia după cinci ani putem spune că un polițist a dobândit oarece experiență și a devenit un bun polițist... și poate efectua activități în domenii mai sensibile. Poliția nu se învață decât în practică”, a pus punctul pe „i” liderul de sindicat al polițiștilor dâmbovițeni.