23.05.2011 00:01

Fostul Arsenal al Armatei, fantoma UPET-ului

Fostul Arsenal al Armatei, fantoma UPET-ului
Galerie foto

❚ Clădirea monument istoric datează din anul 1874 și este înscrisă în lista Patrimoniului Cultural Național, fiind și protejată de legea cu același nume ❚ Fostul Arsenal al Armatei a intrat în componența Uzinei de Utilaj Petrolier, fragmentată după 1989 și vândută mai rău ca o „sclavă” ❚ Pentru actualii proprietari există interdicția penală de a demola clădirea – monument, poate acesta este și motivul pentru care zona arată ca un maidan ❚ Se pare că se intenționează restaurarea clădirii și schimbarea destinației în mall, ceea ce ar fi un punct câștigat pentru țara în care au ajuns străinii să rentabilizeze obiectele lăsate pradă dezastrului

 

În zona centrală a municipiului Târgoviște, incinta (fragmentată și vândută după 1989 ca o „sclavă” unor patroni ruși, pe te miri ce) care înconjura fosta perlă numită Uzina de Utilaj Petrolier din Târgoviște /UPET) a ajuns (ca mai peste tot în țară) paragină.

 

Fondată în anul 1874 ca Arsenalul Armatei, unitatea economică națională a reușit să fie, înainte de anul 1989, aurul României ca invenții, inovații și producție pe plan internațional în domeniul utilajului petrolier de extracție. A ajuns acum mai mult o ruină și cei peste14.000 de salariați s-au împrăștiat care pe unde au putut. În custodia actualei administrații rusești (multe succedându-se, de-a lungul privatizării) se află și clădirile fostului Arsenal al Armatei și ale vechii întreprinderi. Pentru actualii proprietari există interdicția penală de a demola aceste construcții vechi, care sunt monumente istorice, înregistrate în lista Patrimoniului Cultural Național, și, evident, protejate prin legea organică cu același nume.

 

Surse credibile ne-au declarat că există o intenție de a se restaura aceste clădiri, conform legii. Și mai mult, chiar schimbarea destinației lor în mall, lucru extraordinar, punct câștigat pentru municipiu și pentru zona rămasă un maidan, deși este (paradoxal) situată în plin centrul municipiului așa-zis european. În numele târgoviștenilor, au „umflat” alții obiectivele importante și le fac rentabile! Halal să ne fie!

Petre Drăguțoiu | [email protected]