06.11.2023 00:16

Forma finală a declarației de meditații pentru profesori

Forma finală a declarației de meditații pentru profesori
Galerie foto

*Această declarație ar urma să cuprindă informații legate de meditațiile pe care profesorii le susțin cu elevii și școlile de la care provin aceștia, conform declarațiilor lui Sorin Ion, Secretar de stat în Ministerul Educației

 

Ministerul Educației anunță că forma finală a declarației de interese pentru profesori, cunoscută și sub numele de „declarația de meditații”, se va situa „undeva la mijloc”, conform declarațiilor lui Sorin Ion, Secretar de stat în Ministerul Educației și fost inspector școlar general în județul Dâmbovița. Acest anunț vine ca răspuns la valul de proteste și discuții aprinse care au apărut în mediul online și pe grupurile de profesori de pe Facebook în legătură cu formularul de declarație de interese pus în dezbatere publică.

Potrivit lui Sorin Ion, declarația de interese este o necesitate pentru conformitatea cu Legea 198/2023, care prevede că personalul didactic de predare trebuie să respecte valorile și principiile legii și să reprezinte un model de etică și integritate pentru elevi și societate. Această declarație ar urma să cuprindă informații legate de meditațiile pe care profesorii le susțin cu elevii și școlile de la care provin aceștia.

Deși forma finală a declarației nu a fost încă stabilită, autoritățile sunt conștiente de preocupările și criticile aduse în legătură cu acest aspect. Liderul sindical Marius Nistor a subliniat că procedura propusă, care impune o monitorizare detaliată a meditațiilor și impune profesorilor să declare date suplimentare, poate fi percepută ca prea restrictivă.

Noua lege a Educației, care a intrat în vigoare în septembrie, interzice explicit meditațiile cu elevii de la propria clasă, considerându-le o abatere disciplinară. „Nu facem decât să transpunem într-o metodologie ceea ce spune legea. Forma finală va fi undeva la mijloc. Am experiență lungă de tot la catedră. Întotdeauna meditația cu propriul copil, cu copilul de la clasă, chiar dacă tu ești un om onest și-ți propui să nu te influențeze în evaluarea acelui copil, asta se va întâmpla, e în firea omenească”, a declarat Sorin Ion.

 

 

 

 

 

Ștefan Khalil