24.04.2014 08:11

Fondurile arhivistice dâmbovițene, în atenția cercetătorilor

Fondurile arhivistice dâmbovițene, în atenția cercetătorilor
Galerie foto

❚ Sala de studiu a Arhivelor Dâmbovița a fost frecventată de toți cei interesați, care au solicitat mii de unități urbanistice din diferite domenii: istorie, învățământ, cultură, economie ❚ De altfel, la documentele, colecțiile sau fondurile instituției are acces orice cetățean român sau străin, totul însă prin sala de lectură

interviu cu dr. Pârvan Dobrin,

directorul Direcției Județene Dâmbovița a Arhivelor Naționale

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Rep.: Care sunt prioritățile în activitatea Direcției, dar și în ceea ce privește proiectele legate de fondurile de documente?

- O prioritate constantă este preluarea unor fonduri importante, cu certă valoare documentară, rătăcite sau depozitate în condiții improprii de păstrare, unele supuse degradării sau chiar distrugerii din cauza dezinteresului și neglijenței manifestate de personalul și instituțiile care le gestionau. Preluarea acestor fonduri, neprelucrate sau fără o evidență corespunzătoare, în vederea asigurării, păstrării și conservării, a necesitat eforturi susținute din partea personalului instituției pentru prelucrarea lor.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Rep.: Precizați câteva dintre activitățile privind valorificarea științifică, prezențe la comunicări, sesiuni județene sau naționale...

- Arhiviștii noștri au întocmit numeroase comunicări științifice. Acestea au fost prezentate la sesiuni sau simpozioane județene și naționale. De asemenea, au elaborat studii și articole prezentate în reviste de specialitate locale și centrale, au organizat expoziții documentare jubiliare. La solicitarea unor instituții de învățământ și de cultură, militare, s-au susținut expuneri și conferințe pe teme de istorie națională și locală în scopul cunoașterii și prețuirii poporului român. S-au elaborat și publicat lucrări științifice – culegeri și cataloage de documente, monografii și altele. De asemenea, arhiviștii noștri au participat, în calitate de colaboratori, la editarea unor publicații și monografii dedicate orașului Târgoviște și județului Dâmbovița, unor instituții etc. Totodată, instituția noastră a ținut legătura și participă permanent la procesul instructiv-educativ al tinerilor.

Rep.: Cine are acces în sălile de studiu a documentelor privind județul Dâmbovița?

- Orice cetățean român sau străin are acces la documente prin sălile de studiu, la fondurile și colecțiile noastre. Sala de studiu a fost frecventată de cercetători care au solicitat mii de unități urbanistice în vederea elaborării unor lucrări de sinteză și studii pe diferite domenii: istorie, învățământ, cultură, economie.