02.02.2018 00:20

Fonduri europene pentru modernizarea sistemelor de irigații

Fonduri europene pentru modernizarea sistemelor de irigații
Galerie foto

❚ Organizațiile Răstoaca, Apă Rece, Corbii Mari și Odobești-Potlogi-Lungulețu fac demersuri pentru a accesa fonduri europene în valoare de 1 milion de euro ❚ Cum demersurile necesare au fost deja făcute, directorul adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița speră că noile sisteme vor intra în funcțiune chiar în acest an

 

VIOLETA STANCIU


Vremuri bune la orizont pentru sistemele de irigații din județul Dâmbovița! Una dintre măsurile de bază luate de Ministerul Agriculturii, pentru creșterea producțiilor agricole, constă în consolidarea, modernizarea și punerea în funcțiune a vechilor sisteme de irigații cu ajutorul fondurilor europene. La nivelul județului Dâmbovița, Bazinul Titu - Ogrezeni a avut o astfel de tradiție, în domeniul irigațiilor, dar din păcate a fost și o perioadă în care sistemul mai mult a stat decât a funcționat. Acum, în urma măsurilor adoptate de Ministerul Agriculturii, s-au făcut pași importanți pentru accesarea fondurilor europene pe măsura 4.3 care înseamnă practic modernizarea sistemelor de irigații.

Au fost înființate două organizații noi ale utilizatorilor de apă

„Pentru accesarea fondurilor europene, trebuie să se înființeze Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI). În acest scop, a avut loc o întâlnire atât cu producătorii și asociațiile din zonele respectivă, cât și cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale - primari și consilii locale. Rezultatul a fost încurajator, zic eu, pentru două dintre organizațiile vechi și mă refer la Organizația Răstoaca, cu 1.410 ha, care deja a depus documentația pentru atestarea submăsurii 4.3, dar și la Organizația - Apă Rece - care are o suprafață de 1.460 ha, care a semnat contractele de consultanță și urmează să beneficieze de acest proiect în 2018. De asemenea, au mai fost înființate alte două organizații ale utilizatorilor de apă, ca cea de la Corbii Mari și Organizația de la Odobești-Potlogi-Lungulețu care se numește Nicolae Grigorescu și care are o suprafață de 2.500 ha. Pentru accesarea acestor fonduri este necesar ca ANIF Dâmbovița să obțină autorizație de funcționare de la Apele Române, din care să reiasă că există debitul și calitatea de apă necesare pentru irigații. În acest sens, conducerea ANIF Dâmbovița a făcut demersurile necesare, a obținut fondurile pentru realizarea studiului de impact și, în final, pentru obținerea avizului. Aceasta este o cerință de bază pentru accesarea fondurilor, întrucât cei de la organizații, dacă nu primesc adeverință de la ANIF, nu pot demara proiectele”, ne-a declarat directorul adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița, Nicolae Vărzaru, care este optimist că noile sisteme vor intra în funcțiune în 2018. „Ele funcționează, dar una este să fie modernizate, să obțină suma de 1 milion de euro pentru fiecare organizație, cu stații de pompare noi și moderne, cu tot ce trebuie, și alta este să funcționeze cu cele învechite”, a opinat Nicolae Vărzaru.