28.07.2014 00:18

Fondul mutual agricol, alternativă la... sapa de lemn?

Fondul mutual agricol, alternativă la... sapa de lemn?
Galerie foto

❚ La întâlnirea informală de vineri, 25 iulie, la Târgoviște, s-au aflat față în față specialiști în agricultură și fermierii din județ: primii – cu recomandările, ceilalți – cu lanțul de probleme și pagube înregistrate din cauza calamităților din ultimii ani ❚ Astfel, înscrierea în fondul mutual devine o opțiune… inevitabilă pentru fermieri, întrucât riscurile acoperite de fondurile mutuale sunt complementare celor asigurate de societățile de asigurări

VIOLETA STANCIU


 

Dâmbovița - Centru Regional pentru Fondul Mutual Pro Agro! Pentru ca acest deziderat să devină realitate, specialiștii din agricultura județului Dâmbovița, fermieri dar și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene s-au aflat vineri, 25 iulie a.c., în Sala mare a Prefecturii Dâmbovița, la o întâlnire informală cu președintele Fondului Mutual Pro Agro, Alexandru Jurconi.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Fermieri în ajutorul... fermierilor

În contextul unor anotimpuri din ce în ce mai capricioase, cu consecințe catastrofale asupra agriculturii, a fost prezentată importanța fondurilor mutuale - o structură dedicată fermierilor și acoperirii riscurilor de operare în agricultură.

„Vă propunem acest sistem prin care dumneavoastră vă veți asigura ca la sfârșitul fiecărui ciclu de producție să rămâneți cu bani suficienți în buzunar ca să începeți și următorul ciclu de producție. Noi suntem aici ca să arătăm că puteți să rămâneți în piață, chiar și atunci când condițiile meteo sau cele financiare ale pieței vă sunt potrivnice”, a menționat Alexandru Jurconi.

 

Potrivit acestuia, Fondul Mutual Pro Agro reprezintă asocierea liber consimțită a producătorilor agricoli, membri ai Federației Naționale Pro Agro, în vederea mutualizării riscurilor agricole și acordării de compensații financiare acelora dintre ei care au suferit pierderi de venit provocate de boli ale animalelor și/sau plantelor sau de un incident de mediu. Astfel, înscrierea în Fondul Mutual devine o opțiune… inevitabilă pentru fermieri, întrucât riscurile acoperite de fondurile mutuale sunt complementare celor asigurate de societățile de asigurări. Înscrierea în Fondul Mutual Pro Agro se face prin simpla adeziune la acesta.

 

3,4 milioane ha sunt deja în structura fondului

Conform legislației în vigoare, Fondul Mutual Pro Agro se organizează în secțiunea comună și secțiuni specializate. Apartenența la o anumită secțiune specializată presupune în mod implicit și aderarea la secțiunea comună. Secțiunea comună asigură producătorii agricoli împotriva incidentelor de mediu și alți factori naturali, în timp ce secțiunile specializate gestionează riscurile de boli la plante și animale. Secțiunile specializate sunt: avicolă, apicolă, bovine, ovine, caprine, suine, vegetală. Rata de despăgubire stabilită este de 97%.

„Am făcut acest fond mutual care deține 27% din agricultura României, ca echivalent agricol. Avem 3,4 milioane ha în această structură care se cheamă fond mutual unde astăzi chemăm colegii din Dâmbovița să ni se alăture. Banii sunt ai celor care-i pun, ai fermierilor. Noi nu avem voie să ne atingem de ei”, a mai precizat Alexandru Jurconi.

 

„Variația de preț a pieței”, un nou risc asigurat?

La Târgoviște, acesta a fost asaltat cu întrebări venite din partea fermierilor dâmbovițeni, chestiuni concrete care i-au dat de gândit președintelui Jurconi. Problemele ridicate de fermierii din sectorul legumicol l-au făcut pe președintele Fondului Mutual Pro Agro să identifice necesitatea înființării unei noi secțiuni specializate, respectiv „pierderi de venit datorate variațiilor de preț ale pieței”.

 

Vă reamintim că încă din anul 2013, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a abordat în cadrul unei vizite în județ subiectul calamităților din Dâmbovița, insistând pe constituirea unui cadru legal care să acopere riscurile fermierilor dâmbovițeni și nu numai. Mai ales că statul nu prea a mai avut în ultimii ani posibilități de acordare a despăgubirilor. Fondul mutual înseamnă o contribuție comună a statului român, a fermierilor și a Uniunii Europene pentru acoperirea pagubelor din agricultură.