13.10.2017 00:17

Focar de scarlatină la Grădinița nr. 16 Târgoviște

Focar de scarlatină la Grădinița nr. 16 Târgoviște
Galerie foto

❚ Cazurile de prezentări la Spitalul Județean s-au înmulțit ❚ Direcția de Sănătate Publică a demarat o anchetă la unitatea educațională ❚ Micii școlari trebuie să facă triajul în fiecare zi, iar unitățile de învățământ să anunțe părinții la orice schimbare care apare

CORVIN DUMITRICĂ


După ce în ultima perioadă mai multe cazuri de scarlatină au fost confirmate într-o unitate de învățământ din municipiul Târgoviște, autoritățile au intrat în alertă. Încă nu este cunoscută cauza care a favorizat răspândirea scarlatinei dar boala este una contagioasă și se poate răspândi cu repeziciune. La o grădiniță din Târgoviște Direcția de Sănătate Publică a declarat deja focar. Boala fiind una contagioasă medicii școlari trebuie să facă triajul în fiecare zi, iar școlile să anunțe părinții la orice schimbare care apare. La Grădinița nr. 16 din Târgoviște unde a fost deja confirmat primul focar, părinții sunt revoltați de lipsă de reacție din parte conducerii unității. Radu Toma, părintele unui copil de la această grădiniță a postat pe Facebook: „Din ciclul victima este de vină vă prezint cazul fiicei mele Andreea care este în spital cu o frumoasă scarlatină contactată la Grădinița Nr. 16 Târgoviște(…) după ce am fost anunțat că este caz confirmat de scarlatină, nu am mai dus copilul la grădiniță în ideea că se vor lua măsuri(…) Lucru care nu s-a întâmplat. După o săptămână, în care am stat acasă, am reluat activitatea și la două zile, un nou caz de scarlatină în grupă. La două zile de la acest fapt fața mea a avut primele simptome. După alte două zile am ajuns la Spitalul Județean Târgoviște. În salon cu ea era o altă fetiță de la grădinița ei internată cu același diagnostic și colega ei de grupă”. Este mesajul postat de tatăl unei fetițe pe rețele de socializare. Radu Toma este revoltat de faptul că nu s-au luat măsuri și părinții nu au fost preveniți. Ba chiar a depus și o sesizare la Direcția de Sănătate Publică față de această situație. Directoarea grădiniței a refuzat orice comunicare cu jurnaliștii, invocând că îi este interzis să vorbească de la DSP și Primărie pentru a nu crea panică. Direcția de Sănătate Publică a confirmat focarul de scarlatină de la Grădinița nr. 16, ba chiar a dispus și controale la această unitate și tratament preventiv precum și monitorizarea copiilor. În ultimele zile numărul cazurilor de copii depistați cu scarlatină care s-au prezentat la Spitalul Județean Târgoviște a crescut. Scarlatina este o boală eruptivă infectocontagioasă, mai frecventă în rândul copiilor sub 10 ani. Părinții trebuie să știe că boala debutează brusc cu febră, stare generală modificată, angină și erupție de bubițe.

DSP: unitatea educațională va fi sancționată

comunicat de presă

În data de 11 octombrie 2017, D.S.P. Dâmbovița a fost informată de către medicul de medicină școlară despre apartitia a două cazuri de scarlatină la grupă mijlocie a Grădiniței cu Program Prelungit numărul 16 din Târgoviște. În acest context, prin personalul de specialitate din Compartimentele Boli transmisibile și igiena școlară, s-au verificat: modul de supraveghere zilnică a stării de sănătate a copiilor prin efectuarea triajului epidemiologic de către medicul de colectivitate; îndeplinirea atribuțiilor specifice personalului medico-sanitar, conform metodologiei de supraveghere a scarlatinei; -condițiile igienico-sanitare, precum și stocurile de produse biocide, materiale de curățenie și a modului de utilizare a acestora. Nu au fost constatate deficiente. În cursul acestei dimineți, a fost confirmat un al treilea caz de scarlatină, întrunindu-se condițiile declarării unui focar de colectivitate. A fost demarată anchetă epidemiologica preliminară și au fost dispuse și alte măsuri specifice pentru limitarea focarului. În data de 12.10. 2017, cu ocazia controlului efectuat în unitate de care inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică, s-au constatat următoarele: grădinița este curat întreținută în toate spațiile utilizate; în unitate există materiale de curățenie, detergenți și produse biocide în cantitate suficientă care sunt utilizate conform procedurilor de lucru; au fost efectuate operațiuni de dezinfecție a întregii unități cu prestator autorizat. S-au făcut recomandări privind intensificarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție în unitate, aerisirea frecvență a sălilor de grupă ori de câte ori copiii desfășoară activități în alte spații, creșterea concentrațiilor de produse biocide utilizate, cu supravegherea modului de preparare și utilizare a acestora, supravegherea și trierea zilnică a copiilor la intrarea în colectivitate, educația sanitară a părinților, personalului grădiniței și preșcolarilor, în vederea limitării focarului de scarlatină. DSP Dâmbovița, va recolta probe biologice de la cazurile suspecte și contacții febrili și/ sau cu angină eritematoasă, conform Metodologiei de Supraveghere a Scarlatinei în România. Unitatea de învățământ va fi sancționată contravențional pentru neanunțarea la DSP Dâmbovița a modificărilor intervenite în structură funcțională a acesteia.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Sorin STOICA