29.03.2018 01:25

Focar de probleme în sistemul sanitar-veterinar

Focar de probleme în sistemul sanitar-veterinar
Galerie foto

VIOLETA STANCIU

 


 

Vremuri tulburi pentru medicii veterinari concesionari din județul Dâmbovița! Ca și medicii de familie, medicii veterinari concesionari își desfășoară activitatea în sistem privat, iar lucrurile nu merg deloc bine, Situația dificilă în care au ajuns medicii veterinari concesionari este pusă și pe seama scăderii drastice a efectivelor de animale din județ, care i-a lăsat practic fără obiectul muncii. O altă problemă este la medicii veterinari navetiști, care nu au de ales decât să se stabilească în localitatea unde profesează, deoarece nu se poate face medicină veterinară prin corespondență. Totodată, proprietarul de animale află de medicul veterinar concesionar numai în momentul în care apar subvențiile de la UE, cele oferite de APIA, neexistând deci în zona rurală un nivel de informare adecvat asupra tuturor resurselor existente. Unii dintre medici se bazează aproape exclusiv, ca sursă de finanțare, pe programul strategic pe carel susține Guvernul. Toate acestea au condus la o situație alarmantă: multe localități din județ au rămas fără medici veterinari concesionari. În momentul de față, la nivelul județului Dâmbovița, există un număr de 57 de medici veterinari concesionari care trebuie să facă față cerințelor din… 72 de circumscripții.

Veterinarii au ieșit în stradă

Nemulțumirile față de această situație au scos în stradă, zilele trecute, peste 1.000 de medici veterinari din toată țara. Aceștia au manifestat la sediul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din București. Din Dâmbovița a fost o participare de aproximativ 20 de persoane. „Problemele care ne dor cel mai mult sunt cele legate de medicii veterinari din mediul rural. Avem 2.400 de cabinete veterinare în mediul rural care au contractat cu statul servicii pe care statul le comandă, medicii le execută, pentru care primesc niște tarife, tarife care din 2013 până în 2018 n-au mai fost mărite, în condițiile în care salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei la 1.900, mai mult decât dublu, în condițiile în care toate utilitățile s-au dublat și practic nu mai au posibilitatea să susțină activitatea din mediul rural. Fie vor falimenta, fie vor disponibiliza o parte mare din personal pentru că nu se poate să vină cu bani de acasă ca să susțină activitățile pe care statul le comandă medicilor veterinari”, a declarat pentru www.agrointel. ro dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Probleme și la ANSVSA: scăderea salariilor

Nici la ANSVSA lucrurile nu stau tocmai bine, sursele noastre spunând că există nemulțumiri mari față de scăderea salariilor angajaților din acest sistem, atât la nivel central, cât și la cel al direcțiilor de profil din județe. Diminuările salariale sunt consistente, fiind eliminate inclusiv sporuri de periculozitate pentru unii dintre cei care își desfășoară activitatea în laboratoare și practic își pun sănătatea și chiar viața în pericol. Nemulțumirile mocnesc, riscând să se transforme în mișcări de stradă ample, așa cum a fost și cea a medicilor veterinari la București, în condițiile în care această perioadă, în apropierea sărbătorilor pascale, este una deosebit de încărcată atât pentru medicii veterinari, cât și pentru personalul din sistemul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.