01.07.2014 07:12

Florin Popescu, trimis în judecată de DNA

Florin Popescu, trimis în judecată de DNA
Galerie foto

❚ În sarcina deputatului, fost președinte al PDL și al CJ Dâmbovița, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite ❚ Este vorba despre cele aproape 70 tone de pui grill, în valoare de 485.500 lei, distribuite în scop electoral dâmbovițenilor în campania electorală pentru alegerile locale din luna iunie 2012

 

comunicat

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Popescu Florin Aurelian, deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;

 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian folosindu-și influența și autoritatea ce decurgeau din funcțiile de președinte al unui partid politic, organizația județeană Dâmbovița și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național, l-a determinat pe un denunțător să-i remită mai multe foloase necuvenite.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Acestea au constat în cantitatea de 60.992,2 kg pui grill, în valoare de 485.500 lei, pe care ulterior a distribuit-o, în scop electoral, cetățenilor din județul Dâmbovița, cu ocazia campaniei electorale, pentru alegerile locale, din luna iunie 2012. În acea perioadă, inculpatul Popescu Florin Aurelian a candidat și el pentru obținerea unui nou mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița.

 

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea: În luna martie 2012, un intermediar i-a transmis denunțătorului că se aproprie alegerile locale și trebuie să dea filialelor locale ale partidelor politice importante câte 250.000 euro. Denunțătorul i-a răspuns că suma este prea mare, fiind dispus să dea cel mult câte 100.000 euro, pentru fiecare partid politic important.

 

La sfârșitul aceleiași luni, inculpatul Popescu Florin Aurelian care, la alegerile locale desfășurate în luna iunie 2012, a candidat pentru un nou mandat în funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a organizat mai multe ședințe la sediul partidului, la care au participat atât persoane desemnate să coordoneze campania electorală în colegiile stabilite la nivelul județului, cât și candidații acestei formațiuni politice la funcțiile de primar.

 

Cu acele ocazii, inculpatul le-a comunicat că, în perioada următoare, le va trimite alimente pentru a le distribui în scop electoral cetățenilor din localitățile unde își depuseseră candidaturile. În acest sens, în cursul lunii martie 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian s-a deplasat la sediul firmei denunțătorului, căruia i-a cerut o cantitate de cca. 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone), precizându-i că o va distribui cetățenilor în scop electoral, lucru cu care acesta a fost de acord.

 

S-a stabilit, în continuare, ca acea cantitate de pui să fie depozitată în camerele frigorifice ale unei alte societăți comerciale. În ziua de 05.04.2012, mai multe persoane, trimise de inculpatul Popescu Florin Aurelian, au încărcat în microbuze și transportat la diferite locații, întreaga cantitate de pui grill. Ulterior, toate produsele primite au fost ambalate în pachete și distribuite în scop electoral simpatizanților din localitățile în care membrii aceluiași partid candidau la funcția de primar.

 

La data de 25.04.2014, procurorii au dispus instituirea sechestrului și notarea ipotecară, până la concurența sumei de 485.500 lei, asupra a 2 imobile, ce aparțin inculpatului Popescu Florin Aurelian, situate în municipiul Târgoviște. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii, dispuse în cauză.

 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Biroul de informare și relații publice Direcția Națională Anticorupție