23.11.2015 00:20

Fiscul dâmbovițean, pe locul trei la venituri încasate

Fiscul dâmbovițean, pe locul trei la venituri încasate
Galerie foto

❚ Primele două locuri sunt ocupate de județele vecine, Prahova și Argeș, însă în ceea ce privește primele șase luni din an, la nivel național, Dâmbovița a ieșit pe locul I la încasări ❚ Potrivit directorului Fiscului din județ, Emilian Rusu, singurul capitol unde nu s-a reușit depășirea planului a fost la bugetul asigurărilor de sănătate

interviu cu ec. Emilian Rusu, directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Cum stați cu încasările la bugetul statului pe primele zece luni din acest an?

- La noi, pe total, s-a depășit planul, mai puțin la bugetul asigurărilor de sănătate, dar diferența nu este mare, decât de 2%. Pe total buget avem 114%, iar pe fiecare buget în parte avem creșteri de la 101% până la 120%. În valori reale, creșterea înseamnă 127 milioane lei. Dacă ANAF ne-a făcut un program de 916 milioane de lei, noi am încasat undeva la 1043 milioane de lei. Deci, în condițiile în care TVA la produsele din carne și derivate a scăzut de la 24% la 9%, noi am reușit să acoperim acea diferență care exista la momentul respectiv. Așa cum am mai spus și cu altă ocazie, s-a dovedit că atunci când scade fiscalitatea, crește gradul de conformare al agenților economici și plata către buget a obligațiilor fiscale și bineînțeles declararea lor. Este adevărat că și ANAF este mai prezentă în piață, la fel ca și Direcția de Antifraudă, noi prin Inspecția Fiscală, dar și Poliția Economică. Lucrurile acestea i-au determinat pe contribuabili să fie mult mai atenți și mult mai voluntari în declararea impozitelor și taxelor. Statul și-a făcut datoria, în sensul că a scăzut presiunea fiscală, dar în același timp a crescut presiunea pe masele de contribuabili care nu prea aveau de-a face cu plata contribuțiilor la bugetul statului.

Rep.: Cum explicați încasările mai mici la bugetul asigurărilor de sănătate față de 2014?

- În 2014, față de 2015, la sănătate am stat mai bine. Pe total, față de planul pe care-l avem, suntem pe plus și la bugetul de sănătate, dar stăm mai prost decât în 2014. De ce? Pentru că a scăzut contribuția la angajator.

Rep.: Ați fost recent la o întâlnire de lucru la Alexandria. Cu ce noutăți ați venit de acolo?

- Sunt noutăți legate doar de reorganizare, în mare. Am fost apreciați pe partea de inspecție fiscală. La nivel de regiune suntem pe locul III, după Prahova și Argeș, la ceea ce înseamnă venituri încasate și atrase la bugetul de stat, dar și la sumele suplimentare atrase la bugetul de stat în urma inspecțiilor fiscale. Mă refer la nivelul regiunii Sud Muntenia. La nivel național, pe primele șase luni din acest an, județul Dâmbovița a ieșit pe locul I la încasări, cu cele mai mari sume atrase la bugetul de stat în valori relative. Noi nu putem să ne comparăm cu Bucureștiul, dar la planul nostru, la ceea ce înseamnă forța economică și forța de atragere la bugetul de stat a sumelor, suntem peste toate județele.