27.03.2017 00:20

Fiscul dâmbovițean, mai sărac cu 30 de contribuabili

Fiscul dâmbovițean, mai sărac cu 30 de contribuabili
Galerie foto

❚ „Am avut 150 de firme plecate, iar acum s-a ajuns la 180 de agenți economici care aparțin de Contribuabilii Mijlocii (Ploiești) și de Marii Contribuabili (București)”, a precizat ec. Emilian Rusu ❚ COS Târgoviște este unul dinte agenții economici care a trecut în administrarea Marilor Contribuabili de la București

Interviu cu ec. Emilian Rusu, directorul Administrației Județene a Finanțelor Publice Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Este adevărat că în primele luni din acest an încasarea veniturilor la bugetul statului, la nivel național, s-a aflat pe un trend descendent?

- Am avut un grad de colectare nu la fel de reușit ca în alți ani. Poate și întârzierea bugetului a influențat un pic acest lucru, pentru că neavând buget și economia a stat pe loc. Dacă economia și-a redus un pic din motoare, rezultatele s-au văzut imediat, pentru că fiscalitatea este anvelopa economiei. Pot să vă spun că deja veniturile la bugetul de stat sunt în creștere.

Rep.: Au mai plecat firme importante din județ către Ploiești și București, respectiv la Contribuabilii Mijlocii sau Marii Contribuabili?

- Am avut o migrare la noi în ANAF, la Contribuabilii Mari și Mijlocii. La sfârșit de an, la noi se fac aceste migrări. Astfel au mai plecat de la AJFP Dâmbovița circa 30 de societăți comerciale, la începutul lunii ianuarie a.c. Am avut 150 de firme plecate, iar acum s-a ajuns la 180 de agenți economici care aparțin de Contribuabilii Mijlocii (Ploiești) și de Marii Contribuabili (București). Marea majoritate sunt la Ploiești, la Contribuabilii Mijlocii. Până și Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) a plecat la Marii Contribuabili. Deci nu îl mai administrăm noi, fiscul dâmbovițean, și a plecat cu niște venituri lunare bune, de 5 – 9 milioane lei. Acum am rămas mai săraci. Am rămas cu firmele mici, care sunt destule, nu e nici un fel de problemă, numai că ajunsesem și noi să colectăm aproape 100 de milioane lei.Am colectat 98 milioane de lei, la un moment dat, și aveam tendința să ajungem la 100 de milioane lei și acum mergem iar către 70 – 80 milioane lei. În momentul în care migrează niște societăți, în mod automat, scad și încasările. Problema este că pleacă societățile care au grad voluntar de conformare destul de ridicat.

Rep.: Este normal ca județul Dâmbovița să rămână cu societățile mai puțin profitabile, iar cele profitabile să-și verse impozitele la nivelele superioare? Se întorc banii de la nivel național în județ?

- Sigur că da, banii se întorc, nu asta e problema. Am avut o situație, pe TVA, când, la jumătatea anului, consumam mai mult decât adusesem, nu cu mult, dar era ceva. Deci banii se întorc, nu asta este problema. E, așa, o problemă mai mult de imagine.

Rep.: AJFP Dâmbovița și-a realizat planul la încasări pe primele două luni ale anului 2017?

- Noi am încasat, am depășit planul, avem undeva la 102%. Nu am depășit cu mult planul, dar l-am realizat pe toate bugetele. Deci ne-am atins țintele. Este adevărat că am încasat foarte mult din arierate, pentru că declaratul a mers un pic mai prost. Am încasat foarte bine și din arieratele curente și din cele din 2016.