31.01.2018 00:16

"Fiscalitatea bramburită"


Galerie foto

❚ „Oamenii aceștia care cine știe pe unde au lucrat vin și ne țin nouă lecții despre fiscalitate, azi spun o vorbă, mâine alta și înnebunește toată societatea, și persoane fizice, și persoane juridice, și ne bagă pe toți în ceață, pentru că sunt absolut lipsiți de profesionalism” ❚ „Ei nu înțeleg, indiferent de la ce partid, de la ce Guvern, din 1990 până astăzi, nici un regim nu a înțeles că economicul trebuie să fie bine pus la punct, nu lătrătura și politica”

VIOLETA STANCIU


Interviu cu președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, Gelu Rusescu

- Ce mai face CCIA Dâmbovița, reprezentanta mediului de afaceri din județ?

- Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița este o organizație de drept privat. Noi nu suntem bugetari plătiți de statul român sau de autoritățile publice locale. Deci suntem o organizație de drept privat, a negustorilor. Noi respectăm legile statului și plătim biruri, așa cum fac toate societățile comerciale.

- Care sunt serviciile pe care le faceți pentru agenții economici?

- Obiectul de activitate este ca tot ce facem noi să vină în sprijinul societăților comerciale, adică le ajutăm cu consultanță juridică de toate tipurile (înființare, desființare, modificare, tot ce trebuie... de la persoane fizice... la societăți pe acțiuni) și le reprezentăm la Registrul Comerțului, care este obligat să ne primească, prin lege, pentru că noi suntem reprezentanții mediului de afaceri. Acest lucru este prevăzut în Legea Registrului Comerțului și Legea Camerelor de Comerț. De asemenea organizăm pentru societățile comerciale arbitaj comercial, care se referă numai la litigii comerciale între comercianți persoane fizice și juridice.

- Aveți astfel de solicitări? Acestea se soluționează favorabil? Mai este necesară intervenția instanțelor de judecată, în cazul în care nu se ajunge la înțelegere?

- Curtea de Arbitraj funcționează, avem arbitri... Noi suntem instanță de drept comercial, hotărârea noastră se învestește cu drept executoriu.

- Durează mult această procedură?

- Maxim șase luni, nu avem voie să dureze mai mult. Din păcate sunt societăți care nu apelează la Curtea de Arbitaj a CCIA Dâmbovița din mai multe motive. Unul dintre motive este incultura juridică comercială, adică nu cunosc lucrul acesta. Al doilea avantaj al Curții de Arbitaj este nu numai că se soluționează în șase luni, dar este și cu 30% mai ieftin decât la instanțele de drept comercial. Lista de arbitri este formată din profesori de drept, avocați, juriști, specialiști în drept, nu judecători pentru că nu au voie, și nici procurori. În afară de consultanță juridică și arbitraj, noi le face firme, aflăm și date despre firme din alte țări, din alte județe, culegem informații, participăm la târguri, expoziții... Din banii pe care îi primim pe aceste servicii, pe care le prestăm, din asta funcționează Camera de Comerț. Din asta plătim TVA, impozit pe clădiri, impozit pe profit... care ne dărâmă.

- Revoluția aceasta fiscală vă afectează și pe dumneavoastră aici la Camera de Comerț?

- Chestia cu fiscalitatea aceasta bramburită, care nu se mai potolește odată, este emanația unor neprofesioniști. Oamenii aceștia, care cine știe pe unde au lucrat, vin și ne țin nouă lecții despre fiscalitate, azi spun o vorbă, mâine alta și înnebunește toată societatea, și persoane fizice, și persoane juridice, și ne bagă pe toți în ceață, pentru că sunt absolut lipsiți de profesionalism. Ei nu înțeleg, indiferent de la ce partid, de la ce Guvern, din 1990 până astăzi, nici un regim nu a înțeles că economicul trebuie să fie bine pus la punct, nu lătrătura și politica. Aici nu există partid mai bun sau mai rău, toate sunt în aceeași găleată, impostori din punct de vedere economic sau chiar dacă au oameni pregătiți în domeniul economiei, în diverse partide, aceștia s-au dat deoparte pentru că trebuie să fie promovați și să conducă numai yesmani, indiferent că sunt PSD, PNL, USL... Conduc numai yesmanii.