10.05.2023 00:16

Festivalul Babel, la a XI-a ediție

Festivalul Babel, la a XI-a ediție
Galerie foto

*Tema ediției din acest an este „Forme” și vor participa 25 de țări. De asemenea, sunt pregătite peste 100 de evenimente în cadrul festivalului care va avea loc în prima parte a lunii iunie

 

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Babel de la Târgoviște se va desfășura în perioada 3-11 iunie 2023. Conducerea Teatrului Tony Bulandra, reprezentată de directorul Mihai Constantin Ranin și actorul Liviu Cheloiu, a susținut o conferință de presă în Foaierul teatrului în care au prezentat noutățile despre Babel din acest an. Pentru prima dată, Mihai Constantin Ranin va fi președintele Festivalului Babel. De asemenea, Liviu Cheloiu va fi producător executiv al Festivalului.

În conducerea Teatrului Tony Bulandra s-a alăturat și criticul de teatru, Sanda Vișan, care este noul director artistic al Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște. Aceasta a vorbit la conferința despre evoluția Festivalului Babel de la Târgoviște, dar și despre importanța teatrului într-o societate. Tema ediției din acest an este „Forme” și vor participa 25 de țări. De asemenea, sunt pregătite peste 100 de evenimente în cadrul festivalului care va avea loc în prima parte a lunii iunie.

Mihai Constantin Ranin, managerul TTB, președintele Festivalului „Babel”: „Tema acestui festival va fi «Forme»....Forma unei femei frumoase, forma unei vaze, o formă muzicală, forma unui animal, unui cal. La noi la teatru, forme înseamnă teatru – dans, teatru baroc, teatru clasic, teatru de păpuși, teatru stradal, dar nu uitați că Festivalul Babel este un festival al artelor – spectacolelor și atunci vom avea și concerte. Unele concerte vor fi de muzică rock, pop și așa mai departe. În deschidere va cânta domnul Caliu, care a fost invitat să cânte la Filarmonica din Praga, din Viena și a deschis capitala culturală la Timișoara”.

Liviu Cheloiu, producător executiv al Festivalului „Babel”: „Este o conferință de presă destinată Babelului și nu numai...Cu 20 de ani în urmă intram pentru prima dată în acest teatru. De atunci sunt martor la tot ceea ce se întâmplă în Târgoviște, comunitate care s-a dezvoltat. De asemenea, teatrul s-a dezvoltat, a venit acest festival la care am fost cu toții martori. Bineînțeles, că toate aceste fenomene, atât teatrul, cât și festivalul, au avut urcușuri și coborâșuri, dar Babelul și teatrul sunt ale comunității, indiferent în ce poziție ne aflăm, fie că suntem organizatori, actori, manageri, mass-media, administratori ai orașului, iar cetățenii trebuie să participe din poziția de spectatori, căci teatrul fără spectatori, nu este posibil. Este datoria noastră de a conlucra acest fenomen al teatrului și al Festivalului Babel”.

Sanda Vișan, critic de teatru, director artistic TTB: „Această dorință a conducerii Teatrului Tony Bulandra, și când spun conducere, mă refer la conducerea lărgită a teatrului, nu doar a domnului director, Mihai Ranin, este ea însăși un mod de a te comporta foarte modern, într-o lume care comunică instantaneu. Aici, la acest teatru aveți o deschidere mare, nu doar cu Festivalul Babel, iar acest lucru poate însemna un mod de organizare a vieții culturale a orașului, deoarece teatrul este polul central al acestei activități în oraș”.

 

 

Ștefan Khalil