16.04.2015 00:13

Fermierii, dezinteresați de noile condiții pentru schemele de sprijin

Fermierii, dezinteresați de noile condiții pentru schemele de sprijin
Galerie foto

❚ Deopotrivă mici sau mari, fermierii din județ nu au catadicsit să participe la întâlnirile informale cu specialiștii APIA și să afle regulile fără de care nu vor mai primi bani de la stat ❚ Asta, deși practica a dovedit că au mari probleme în ceea ce privește în special identificarea parcelelor, iar noile condiții sistează plățile în cazurile cu erori

V. STANCIU


 

Recent specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Dâmbovița au încheiat campania de informare a fermierilor cu privire la noile proceduri și scheme de finanțare care intră în vigoare începând din acest an.

Deși au parcurs aproape toate comunele din județ pentru a se întâlni cu reprezentanții primăriilor, dar și cu fermierii din zonele respective, aceștia din urmă nu prea s-au înghesuit să vină la întâlnirile programate cu angajații APIA pentru a cere lămuriri suplimentare pe marginea a ceea ce au de făcut în continuare. Merită subliniat faptul că marii fermieri au arătat chiar dezinteres total față de aceste informări.

 

Probleme mari, rămase în aer

„Micii fermieri au fost anunțați de primari, iar cei mari au primit invitație scrisă să participe la informări și la discuțiile noastre. Nu s-au îngrămădit să vină. Ar fi putut să ne întrebe, mai ales că știau că se schimbă condițiile, schemele de sprijin. Au fost mai mulți mici fermieri decât mari fermieri.Trebuie să fie foarte atenți în ceea ce privește identificarea parcelelor agricole. Acum toate actele normative prevăd ca acest lucru să se facă fără echivoc de către fermier. O parcelă identificată eronat este exclusă de la plată pentru anul în curs. Dacă în anii de dinainte procedura ne mai permitea să corectăm, să reamplasăm, anul acesta nu ne mai permite. Dacă se suprapun două parcele, se cheamă fermierii și, dacă se constată că s-au amplasat eronat, amândoi ies de la plată. Din 2007, din primul an de când s-au depus cereri, și până acum, se presupune că un fermier interesat, care lucrează terenul, a învățat să se orienteze. Noi îi ajutăm să identifice parcelele pe hărțile din aplicația APIA, dar identificarea revine exclusiv fermierului. Sunt fermieri care vin de trei ori pentru că nu știu să se poziționeze. Suntem condiționați de o procedură, de timp”, a explicat Oana Năstase, purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița.

Mai mult, din 2018, o cerere nu va mai fi eligibilă fără cadastru, veste primită cu reticențe de fermieri.