08.05.2018 00:15

Fermierii dâmbovițeni, la mila ploilor

Fermierii dâmbovițeni, la mila ploilor
Galerie foto

❚ Posibilități de irigare nu există, iar singura soluție ca unele culturi să nu fie compromise este ploaia

CORVIN DUMITRICĂ


Ploaia căzută zilele trecute peste județul Dâmbovița este o adevărată mană cerească pentru agricultură. Dacă săptămâna trecută fermierii își făceau griji pentru că lipsa ploilor amenința să afecteze mai toate culturile, acum aceștia pot răsufla ușurați, deoarece ploile căzute zilele trecute au ajutat destul de mult bunul mers al culturilor. Posibilități de irigare nu există, iar singura soluție ca unele culturi să nu fie compromise este ploaia. Cantitățile de apă căzute nu au fost suficiente, deoarece a trecut o perioadă destul de mare de când nu a mai plouat, însă fermierii speră ca în zilele următoare să continue să plouă și, astfel, culturile să beneficieze de cât mai multă apă, pentru a se putea dezvolta. În această perioadă, cultura care are cea mai mare nevoie de apă este cea de porumb. Semănat cu o oarecare întârziere, porumbul este răsărit și, fără o cantitate destul de însemnată de apă, cultura de anul acesta ar putea să fie serios afectată.

Fermieri: „Dacă aveam posibilitatea să irigăm, nu ne făceam probleme”

● Începusem să-mi fac griji. Deja nu a mai plouat de ceva timp, iar pământul avea nevoie de apă. Deocamdată putem spune că a plouat la timp, iar culturile nu au fost afectate. Sperăm să mai plouă și să avem un an agricol destul de bun. ● Sunt culturi care au mare nevoie de apă în această perioadă. Porumbul a început să răsară și dacă nu are apă suficientă, nu se poate dezvolta. Această ploaie a venit exact când era cea mai mare nevoie.

● Dacă aveam posibilitatea să irigăm, nu ne făceam probleme. Din păcate, instalațiile de irigat nu mai există demult, iar noi nu putem face nimic, decât să așteptăm să plouă. Nu așa se face agricultura, dar asta e.