13.10.2015 00:19

Ferește-mă, Doamne, de prieteni…

Ferește-mă, Doamne, de prieteni…
Galerie foto

TEODOR VASILIU


Când văd și-aud ce se-ntâmplă prin lumea asta politică, stau și mă crucesc. Atâta lipsă de caracter nici nu mi-aș fi închipuit vreodată că o să văd la oameni care pretind c-au fost și au rămas prieteni. Ca-n divorțurile astea din high-life-ul de pe cheiul Dâmboviței, când marile iubiri clădite pe mormanele de parale publice sfârșesc în partaje dubioase, amorezii pretinzând în public că s-au despărțit civilizat și au rămas prieteni.

Deși, dacă te pricepi cât de cât să le citești limbajul trupului, ai putea constata că prietenii ăștia de tip nou și-ar scoate ochii cu plăcere unii altora, de nu i-ar filma televiziunile. Exemplele sunt multe, iar cele locale nu fac nici ele excepție de la regulă, mai ales atunci când urmează modelul național cu o slugărnicie greu de suportat. În politică, treaba asta se vede mai dihai decât în orice alte domenii și este cu atât mai îngrijorător cu cât politica e-n toate, în cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare. Adică vreau să zic cu asta că celebrele versuri comuniste despre partidul care e-n toate sunt de-o actualitate jenantă.

Grav este că, dacă pe vremea partidului unic mai avea românul ceva prieteni buni cu care compătimea, ete că-n democrația asta originală doldora de partide, prietenii sunt tot mai rari și dușmanii tot mai mulți… Dacă pe ultimii poți să contezi că sunt în stare să-ți facă rău non-stop, de primii trebuie să te ferești. Cazul Ponta mi se pare că este cel mai vizibil în aceste zile și, cu siguranță, marile lui probleme vin de la prieteni. Și deși se jură cu toții-n public că-s mari oameni - mari caractere, eu cred că nu intrăm în postul Crăciunului cu Ponta premier.

Prietenii lui lucrează intens la chestia asta, imaginându-și că prietenii lor nu le vor face același lucru. Total fals! Dacă guvernul Ponta pică, în secunda doi PSD-ul pierde guvernarea, iar Liviu Dragnea va pierde chiar mai mult de-atât. Sunt convins că niște prieteni i-au dat garanții ferme, dar tocmai de ei ar trebui să se ferească. Dacă nu e prea târziu…