22.05.2015 00:17

Farmaciile dâmbovițene, în criză de medicamente

Farmaciile dâmbovițene, în criză de medicamente
Galerie foto

❚ Dacă pentru bolile cronice există medicamente generice, situația gravă este în cazul altor afecțiuni pentru care nu există înlocuitori produși în România ❚ Carmen Bâte, președinte al Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, a confirmat lipsa unor medicamente, dar a subliniat că acest lucru se întâmplă ori pentru că le-a expirat autorizația de punere pe piață, ori din cauza exportului intercomunitar ❚ Problemei medicamentelor care nu sunt fabricate în țară și pe care cei suferinzi nu știu unde și cum să le mai caute trebuie să i se găsească totuși o rezolvare, și asta urgent

VIRGIL VOINESCU


În momentul de față, în farmaciile dâmbovițene, nu se găsesc medicamente pentru unele afecțiuni medicale. Acest lucru are drept cauză ori piața externă a medicamentelor, care fluctuează, ori cauze interne care țin de managementul importurilor. Situația îi nemulțume ște pe mulți suferinzi care se trezesc în farmacii cu replica „Lipsește medicamentul. Nu a fost importat”.

Dacă pentru bolile cronice există medicamente generice, situația gravă este în cazul altor afecțiuni, neurologice de exemplu, dar și pentru altele pentru care nu există înlocuitori produși în România. Pe acest subiect am discutat cu Carmen Bâte, președinte al Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița.

Domnia sa a confirmat lipsa unor medicamente, dar a subliniat că acest lucru se întâmplă pentru că „le-a expirat autorizația de punere pe piață. Este o procedură impusă de Agenția Națională a Medicamentului. Orice medicament trebuie să aibă autorizația de punere pe piață, care se reînnoiește periodic. Așa am fost informați, că ar fi unul dintre motive. Alte medicamente lipsesc, pentru că se face acel export intercomunitar”, a explicat farmacist Carmen Bâte.

Medicamentele care lipsesc sunt cele cu preț redus, cu prețul minim în Uniunea Europeană și sunt exportate.

„Așteptăm acum, de la 1 iunie, o micșorare a prețurilor la medicamente și vom vedea efectul. La unele molecule avem produsele generice, adică medicamentele fabricate în România, echivalente terapeutice, bioechivalente”, a mai precizat președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița.

Dar dacă în cazul afecțiunilor cronice există medicamente generice, rămâne însă o problemă: medicamentele care nu sunt fabricate în țară și pe care cei suferinzi nu știu unde și cum să le găsească. Potrivit Agerpres, săptămâna trecută, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a emis deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere condiționată în lista de medicamente compensate și gratuite.

Între acestea se regăsesc și molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice și ciroze hepatice tip C, după cum a informat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.