03.02.2016 23:19

Fantastica "ordonanță de urgență"

Fantastica
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Au yankeii un proverb născut în celebrul lor Război de secesiune de pe la mijlocul secolului XIX: „Nu schimba caii când treci râul”. Tâlcul: ia apa căruța și o scufundă. Iar proverbul acesta se pupă perfect cu un altul, românesc, care ne zice să nu schimbi regula în timpul jocului. Tâlcul este același: se duce dracu’ totul. Cum ar fi, de pildă, șandramaua politică. Sau o țară. De pildă, România.

Asta pentru că, după ce niște guvernanți și parlamentari au votat mai ani – ca să rămânem în cea mai acută realitate – alegerea într-un singur tur a primarilor, speriați de moarte, peneliștii, răzgândaci de profesie, l-au luat de refec și pe dom’ Iohannis și pe dom’ Cioloș, ca să se emită fuguța o ordonanță de urgență și să modifice legea cu… nicio jumătate de an înainte de „locale”. Curat anticonstituțional, adică.

Eu nu zic, ba, dimpotrivă, alegerea dintr-un singur tur este o perfectă aberație. O chestie de cretinism antidemocratic. Doar că se ivește vizibil acum imoralitatea „partidului prezidențial”, a prezidentului de la Cotroceni, care, băgarăm de seamă, nu are putirință, de voință nici vorbă, să se ridice la nivelul de imparțialitate a funcției supreme în stat și este jucat în foi de viță de de-alde Blaga și de mironosița cu aere de komisar politic, Gorghiu, dar și imoralitatea bruxellezului Cioloș, deconspirându-se ca executant al ordinelor primite de la șefu’ ăl mare și de la partid. Este, cu alte cuvinte, un tehnocrat ratat. Și atunci trăiască fantastica ordonanță de urgență! Bref: legile pot fi călcate vârtos în picioare și aruncate în orice pubelă ivită-n cale. Adio și-un praz verde! Și, uite-așa, scurt pe doi și doi de te-ndoi, se pune de-o dictatură. Orice om cât de cât școlit știe că în dictatură nu contează legea, ci fărădelegea, importanța (guvernării liberului arbitru) dând-o ordonanța. Să trăiți! Am înțeles! Mergem pe burtă târâș. Alo! Doamnelor și domnilor peneliști, altoiți cu pedeliști băsiști, nu se face! Ce e disperarea asta sinucigașă!? Dom’ Iohannis și dom’ Cioloș unde vă este respectul față de democrație și lege? Nu-l aveți! Să nu-mi spuneți că așteptați recunoștința Patriei. Mă îndoiesc că o veți avea.