24.06.2016 00:21

Falimentarea Termica, pe masa procurorilor DNA Ploiești

Falimentarea Termica, pe masa procurorilor DNA Ploiești
Galerie foto

❚ GDF Suez reclamă faptul că SC Termica a fost condusă în mod special către o încetare a furnizării agentului termic pentru ca alții să beneficieze de diferite avantaje ❚ Consilierii municipali susțin că SC Termica rămăsese fără abonați, avea datorii imense și se afla în imposibilitatea de a mai asigura căldură în locuințele târgoviștenilor, instituții de învățământ și instituții publice ❚ „În 2012 era deja o societate în moarte clinică, care era resuscitată din când în când prin sute de miliarde de la bugetul local și nu mai putea să continue la modul acesta”, susține primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan ❚ Cu toate acestea, edilul nu contestă că au existat și o serie de interese din partea unora, însă este convins că procurorii DNA vor face lumină în acest caz

ANA MARIA POPESCU

 


 

SC Termica era o societate aflată în moarte clinică, resuscitată din când în când cu bani publici, o societate care nu mai putea continua așa, de aceea a fost desființată... Aceasta este părerea primarului municipiului Târgoviște, Cristian Stan, punct de vedere pe care l-a expus și procurorilor DNA în momentul în care a fost chemat la Ploiești, la audieri. GDF Suez, principalul furnizor de gaze naturale al societății târgoviștene de termoficare, a făcut o reclamație la DNA împotriva consilierilor locali și a tuturor celor care s-au aflat în fruntea municipalității în perioada 2004-2012, anii în care SC Termica SA s-a aflat într-un declin care s-a finalizat cu punerea lacătelor pe porțile societății. Potrivit primarului Cristian Stan, GDF Suez a reclamat la DNA faptul că societatea de termoficare târgovișteană a fost băgată în mod intenționat în faliment pentru ca alte societăți și persoane să beneficieze de avantaje financiare. Pe vremea în care s-a decis soarta Termica, Cristian Stan era simplu consilier local în CLM Târgovi ște, însă acesta susține că la acel moment societatea de termoficare înghițea sute de miliarde de lei vechi din bugetul local, fără să mai existe perspective de salvare, în condițiile în care mai avea foarte puțini abonați, datorii cu toptanul și ajunsese în imposibilitatea de a mai furniza agent termic, în special unităților de învățământ, care nu de puține ori au fost lăsate fără căldură în plină iarnă.

Cristi Stan: „Nu exista niciun fel de perspectivă pentru SC Termica”

Social democratul Cristian Stan a mărturisit că la momentul 2012 Termica era în moarte clinică și, deși s-a încercat, aceasta nu a mai putut fi salvată, iar vinovați de sorta societății nu sunt consilierii din ultimii patru ani, însă procurorii vor face lumină în cazul Termica Târgoviște, cu siguranță.

„Este o plângere pe care a făcut-o GDF Suez. Sunt toți consilierii locali din 2004 până în 2016, conducerea Termica, fosta conducere a municipiului Târgoviște și a județului și așa mai departe... Nu pot să dau prea multe amănunte, decât să vă spun că de când am venit în Consiliul Local primul proiect de hotărâre a fost acela de a da 40 miliarde către Termica, am votat, după aceea s-au mai dat încă 60 de miliarde, am votat și atunci și probabil s-ar fi dat încă vreo câteva sute de miliarde în 2014 și 2015... Problema Termica este următoarea: scăderea drastică a numărului de abonați și pierderi foarte mari. Era imposibil ca SC Termica să mai poată funcționa, mai ales în condițiile în care au fost situații, și foarte frecvente, în 2012 și 2013, când copiii au rămas fără căldură în școli. Această situație nu mai putea continua. Am respins în Consiliul Local Municipal Târgoviște proiectul privind centralele termice în condensație cu Termloc Bacău, proiect în valoare de peste 9 milioane de euro, am aprobat în Consiliul Local o investiție pentru aceleași obiective de investiții în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. Chiar noi, consilierii USL, am convocat la un moment dat o ședință de Consiliu Local în care am solicitat capitalizarea Termica, pentru că în iarna lui 2013 furnizorul de gaze întrerupse-se gazul și școlile din municipiu nu puteau să funcționeze, era o situație de forță majoră, o situație absolut fără ieșire. Problema Termica, repet, era numărul foarte scăzut de abonați, în 2012 deja mai erau puțin peste o mie de abonați, incluzând ANL, locuințe sociale, școli, grădinițe... Ce s-a întâmplat înainte, cei care trebuie să dea răspunsul sunt alții. GDF Suez reclamă faptul că SC Termica a fost condusă în mod special către o încetare a furnizării pentru ca alții să beneficieze de diferite avantaje. Este regretabil că se întâmplă așa ceva, dar SC Termica în 2012 era deja o societate în moarte clinică, care era resuscitată din când în când prin sute de miliarde de la bugetul local și nu mai putea să continue la modul acesta, fizic rețelele erau supradimensionate și nu exista niciun fel de perspectivă pentru SC Termica... De ce a ajuns aici?! Este o întrebare la care nu eu sunt abilitat să dau un răspuns și mă bucur că se face lumină în acest caz”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.