03.08.2015 00:20

Expoziție de interes: "Lumea nanomaterialelor și energia solară"

Expoziție de interes:
Galerie foto

ANDREI VASILIU


Sâmbătă, 01 august a.c., la Muzeul de Istorie din Târgoviște, a avut loc vernisajul expoziției „Lumea nanomaterialelor și energia solară”, organizată în cadrul proiectului european de cercetare IRRESISTIBLE, în care partenerii români sunt Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Muzeul de Științe Naturale din Prahova și Muzeul de Istorie din Târgoviște.

Expoziția reprezintă o continuare și totodată o fructificare a activităților desfășurate cu elevii în cadrul săptămânii „Școala altfel” de către profesori și experți ai UVT, coordonați de prof.univ.dr. ing. Gabriel Gorghiu. Spre bucuria organizatorilor, printre primii vizitatori s-a numărat și ambasadoarea Finlandei în România, excelența sa Ulla Väistö, aflată în apropiere pentru a vizita expoziția unor artiști graficieni din Turku.

Vernisajul de sâmbătă i-a condus pe vizitatori prin cele trei secțiuni distincte ale expoziției: o secțiune care se referă la evoluția celulelor fotovoltaice, cu succesiuni de imagini și documente; a doua secțiune cuprinde aplicații ale celulelor de acest tip; în cea de-a treia secțiune, elevii sunt cei care au creat exponatele legate de folosirea nanomaterialelor în viața de zi cu zi. Expoziția va fi deschisă până pe 30 octombrie a.c.

 

„Este doar o mică parte din ceea ce au creat elevii”

„Este o expoziție despre lumea nanomaterialelor văzută în principal în contextul legăturii pe care nanomaterialele o au cu energiile regenerabile și mai precis cu energia solară. Discutăm despre acesta în cadrul proiectului IRRESISTIBLE, am avut foarte mulți elevi implicați în săptămâna Școala altfel în diverse activități desfășurate în cadrul proiectului. Am reușit să realizăm o expoziție cu impact vizual mai ales, pentru că sunt foarte multe fotografii și exponate postate în standuri. Sunt elevi care au participat la activitățile proiectului Irresistible alături de profesorii lor, cărora le mulțumesc și pe această cale, a precizat prof.univ.dr.ing. Gabriel Gorghiu.

 

„Regăsim muzeul ca un mijloc și facilitator al educației nonformale”

„Expoziția de astăzi permite valorificarea muzeului ca mediu și resursă de învățare pentru toți cei interesați de lumea nanomaterialelelor și aplicațiilor acestora în viața de zi cu zi. Prin exponatele prezentate și realizate în cadrul proiectului IRRESISTIBLE, regăsim muzeul ca un mijloc și facilitator al educației nonformale unde, de ce nu, se pot perfecționa abilitățile privind cercetarea și investigația științifică”, a subliniat lect.univ.dr. Gabriela Alina Anghel, al Universității Valahia în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic și expert educațional proiect IRRESISTIBLE.

Activitatea se bucură de finanțare prin proiectul european de cercetare „IRRESISTIBLE - Including Responsible Research and Innovation in Cutting Edge Science and Inquirybased Science Education to Improve Teacher’s Ability of Bridging Learning Environ ments”, Grant Agreement Nr. 612367.