10.08.2018 00:18

Expoziția "Mircea cel Bătrân-600", vernisată la București

Expoziția
Galerie foto

*La acest eveniment de celebrare a Centenarului Marii Uniri de la 1918, instituția târgovișteană contribuie, alături de cea din Capitală, cu piese de excepție, unele unicat, precum arme, orfevrărie, monede, carte rară

*Tot ieri, s-a redeschis șantierul arheologic de la Poiana Cireșului din județul Neamț, unde lucrează specialiști de la muzeul târgoviștean și de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, lucrările fiind conduse de prof.univ.dr.Marin Cârciumaru

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, reprezentat de directorul instituției, dr. Ovidiu Cârstina, precum și alți specialiști, au participat ieri, 9 august, la vernisajul expoziției „Mircea cel Bătrân-600”, la Muzeul Național de Istorie al României, acțiune realizată în parteneriat cu instituția din Capitala României.

Se evidențiază crearea istorică și spirituală a unității statale a Țărilor Române, în secolul al XIV-lea și al XV-lea, în domnniile lui Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare. Domnul Mircea cel Bătrân (1386-1418) este ctitorul Reședinței domnești și Capitalei medievale seculare de la Târgoviște, din timpul său datând prima atestare documentară a orașului, în anul 1396, cu primul palat și prima biserică domnească, inclusiv zidurile de incintă.

La acest eveniment de celebrare a Centenarului Marii Uniri de la 1918, instituția târgovișteană contribuie, alături de cea din Capitală, cu piese de excepție, unele unicat, precum arme, orfevrărie, monede, carte rară, respectiv Tetraevangheliarul de la Tismana, ceramică etc. unele din descoperirile arheologice de la Târgoviște, Gogosu, Olteni etc.

Tot ieri, s-a redeschis șantierul arheologic de la Poiana Cireșului din județul Neamț, unde lucrează specialiști de la muzeul târgoviștean și de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, lucrările fiind conduse de prof.univ.dr.Marin Cârciumaru, cu descoperiri excepționale, unele unicat, de valoare națională și europeană.