18.09.2015 00:21

"Explozie" de farmacii în Dâmbovița


Galerie foto

❚ 89 de localități și 162 de farmacii! Acestea activează pe raza județului, inclusiv în diverse sate mai îndepărtate, afacerea fiind încurajată de Ministerul Sănătății tocmai pentru a nu mai exista pacienți care bat cale lungă pentru un medicament ❚ Cu toate că rețeaua de farmacii este atât de bine dezvoltată, doar trei dintre acestea au și program non-stop: două sunt la Târgoviște și una la Găești

interviu cu Carmen Bâte, președinta Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Câte farmacii sunt în județ în momentul de față? Dar în municipiul Târgoviște?

- În Dâmbovița, în acest moment, avem 162 de farmacii. Avem 205 farmaciști ca membri ai Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița. Însă mai activează pe teritoriul județului și alți farmaciști care nu sunt membri ai Colegiului și nici nu sunt șefi de farmacii. Obligativitatea, prin statutul Colegiului, este ca farmacistul șef al unei farmacii să fie membru al Colegiului teritorial al acelui județ. Deci pe lângă cei 205 farmaciști, cred că mai sunt încă 10-15 care sunt membri ai Colegiului. Sunt cei care lucrează în zonele limitrofe Bucureștiului și vin din capitală. Aceștia au un program part-time, cu jumătate de normă. Ei au normă întreagă la București, și lucrează suplimentar în afara programului sau în week-end. În municipiul Târgoviște avem 50 de farmacii.

Rep.: Cum stăm cu farmaciile în satele și comunele județului?

- Sunt deschise farmacii în toate comunele din Dâmbovița și chiar în multe sate. Sunt situații în care sunt sate mai mari sau în zone îndepărtate, au și acolo, dacă nu o farmacie propriu zisă, au o oficină locală de distribuție, care ține de o anumită farmacie și care are grijă de aprovizionarea cu medicamente a populației din acele zone. Rețeaua este foarte bine dezvoltată, în așa fel încât pacienții să nu mai trebuiască să vină la oraș să-și cumpere medicamentele, așa cum se întâmpla în urmă cu mai mulți ani. Din ce în ce mai rar se întâmplă acest lucru deoarece măsura a fost luată de Ministerul Sănătății pentru a se dezvolta rețeaua și în mediul rural. Măsura este foarte bună pentru că în primul rând vine în folosul pacienților, ceea ce ne bucură. Bineînțeles că și colegii noștri, farmaciști și asistenți de farmacii, își pot dezvolta și realiza activitatea așa cum știu ei mai bine.

Rep.: Câte farmacii din județul Dâmbovița funcționează cu program non-stop?

- La nivel de județ sunt 3 farmacii cu program non-stop: două la Târgoviște (la Pavcom și Hyperici, cea din spatele Primăriei), iar a treia este la Găești (în Piața din Găești). Sunt și farmacii care au program destul de lung, până la ora 23.00.

Rep.: Ce impact a avut asupra farmaciilor implementarea cardului de sănătate?

- Nouă aceste măsuri ne-au ușurat foarte mult munca. Pe măsură ce s-a perfecționat sistemul, noi ca farmaciști, la momentul acesta, când pacientul vine cu prescripția electronică și cu cardul, doar introducem cardul și în clipa aceea în sistem apar rețeta și toate datele. Practic noi nu mai trebuie să tastăm nimic. Treaba noastră este doar partea de eliberare de medicamente. Într-adevăr, s-au simplificat mult lucrurile. Bine, asta a însemnat destul de multă muncă, un timp și toate s-au petrecut treptat, întâi s-a introdus prescripția electronică, a trecut o perioadă în care s-a văzut că nu au mai fost probleme, iar acum s-a trecut la cardul de sănătate care atestă calitatea de asigurat și probabil în timp va conține mai multe date.