21.04.2015 00:17

Excedent de puieți forestieri

Excedent de puieți forestieri
Galerie foto

❚ Instituția dâmbovițeană este cunoscută la nivel național ca mare producător de astfel de puieți ❚ Pe lângă asta, Direcția Silvică Dâmbovița este și un mare producător de semințe de larice. Acestea acoperă necesarul din țară, după care merg la export

VIOLETA STANCIU


Speciile de arbori plantați în acest an de Direcția Silvică Dâmbovița diferă în funcție de zona de relief. Dacă la munte sunt specifice rășinoasele, respectiv molid (larice), paltin de munte (amestec), câmpia are specificul ei, în sensul că aici se plantează de regulă salcâmi, plopi (în zăvoaie), stejari.

Cunoscută la nivel național ca un mare producător de puieți forestieri, Direcția Silvică Dâmbovița se poate lăuda la acest moment cu un excedent de puieți forestieri, din a căror valorificare instituția poate obține venituri frumoase.

„Încă avem excedent de puieți forestieri. Nu cred că este direcție în țară care să ne bată la producerea puieților forestieri. Avem și un plantaj la Teiș, într-o pădure, de larice – brad și tei. Anul trecut am valorificat la export bradul, am luat un miliard de lei. Acest plantaj este bine întreținut și îngrijit. Le întreținem precum pomii fructiferi, adică le facem tăieri, le arăm, le amendăm cu îngrășăminte ca să producă sămânță. Am distribuit această sămânță de larice în toată țara, circa 47 kilograme. Avem randament la obținerea seminței. De două, trei ori pe an vine un specialist de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Sunt specialiști care au teme de cercetare și proiectare în fiecare domeniu de activitate al Romsilva”, a explicat ing. Costel Preda, directorul Direcției Silvice Dâmbovița.

Prioritate la distribuția seminței de larice au direcțiile silvice din țară, ocoalele de stat, cele private, iar excedentul merge la export.