18.05.2023 00:15

Examenele naționale, corectate doar digital?

Examenele naționale, corectate doar digital?
Galerie foto

„Sunt 90% sigur că examenele naționale din 2023 vor fi corectate doar digitalizat”. Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, fost inspector școlar general al județului Dâmbovița, anunță că este foarte posibil ca lucrările elevilor de la examenele naționale din acest an să fie corectate exclusiv în mod digital în toată țara.

Anul trecut, acest proiect al lucrărilor corectate digitalizat a debutat în județul Dâmbovița și în județul Călărași.

„Dacă vreau să fac un pariu, la vară vom avea evaluarea lucrărilor la examenele naționale în exclusivitate așa cum am pilotat în două județe. Suntem destul de avansați în acest proiect. Adică, mai plastic vorbind, să nu mai plimbăm saci cu lucrări prin țară, la miezul nopții, în mașini care oricând sunt expuse unor riscuri, dar asta e cea mai mică problemă rezolvată. Sunt multe probleme rezolvate prin corectarea digitală”

În 2022, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița au fost evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră. Pentru examenul de bacalaureat, pilotarea corectării digitalizate s-a desfășurat în județul Călărași.

„Nu vrem să schimbăm, deocamdată, nimic din ceea ce înseamnă activitatea elevului la un examen. Elevul va da, în continuare, examenul pe hârtie și previziunea mea este că vor mai trece câțiva ani până când schimbăm acest sistem, dar, din momentul în care elevul predă lucrarea, lucrurile se vor schimba radical, zicem noi în bine. În proporție de 90% sunt convins că se va întâmpla așa. Îmi păstrez 10% un grad de incertitudine pentru că se poate întâmpla orice”, a adăugat secretarul de stat.

Ștefan Khalil