25.05.2017 00:17

Eveniment în lumea teatrului: Festivalul Babel de la Târgoviºte

Eveniment în lumea teatrului: Festivalul Babel de la Târgoviºte
Galerie foto

❚ Festivalului Internaþional al Artelor Spectacolului Babel a ajuns la ediþia a VII-a ❚ Tema de anul acesta - „Sunetul” – reuneºte la Târgoviºte companii ºi trupe teatrale, artiºti ºi oameni de teatru celebri la nivel mondial ❚ Potrivit directorului Teatrului Tony Bulandra din Târgoviºte, Babel este un festival al profesioniºtilor în culturã, unic prin concept, cel puþin în þara noastrã, iar ca amploare internaþionalã se situeazã pe locul doi sau trei ❚ Ediþia a VII-a este organizatã cu sprijinul Primãriei Târgoviºte ºi a Consiliului Local, care sunt sponsorii principali, dar ºi cu susþinerea altor sponsori, partener fiind Asociaþia Naþionalã a Surzilor - Filiala Târgoviºte

VIRGIL VOINESCU


Nume sonore de companii teatrale, trupe ºi artiºti vor evolua la cea de-a VII-a ediþie a Festivalului Internaþional al Artelor Spectacolului Babel, care va avea loc în perioada 2-11 iunie 2017 la Târgoviº- te. Astfel, vor juca anul acesta pe scena târgoviºteanã a Teatrului Tony Bulandra companiile teatrale: Teatr KTO ºi Teatr Nikoli din Polonia, Nolddang Theatre din Corea de Sud, Teatr Kurgan din Rusia, Comuna Teatro de Pesquisa din Portugalia ºi trupe din Africa de Sud, Algeria, Iran, Coreea de Sud, Rusia, Kazahstan, Franþa, Marea Britanie, Polonia, Spania, Israel, Macedonia ºi Portugalia. Evenimentul, prezentat ieri, 24 mai a.c., în conferinþã de presã de directorul teatrului din Târgoviºte - regizorul Mihai Constantin Ranin, ºi actorul Liviu Cheloiu - ºef al Departamentului artistic, având alãturi pe directorul economic - Teodora Macarie ºi purtãtorul de cuvânt al teatrului - Camelia Varga, este un festival internaþional care reuneºte artiºti de pe întreg mapamondul.

„Festivalul Babel este la a VII-a ediþie. Ar fi fost a X-a ediþie dacã nu ar fi avut o întrerupere de trei ani. Festivalul Babel, în 2008, era la nivel internaþional, deºi era numai la a II-a ediþie, echipa teatrului era în plinã formã atunci. Din pãcate, aºa cum se întâmplã tuturor în viaþã, a trebuit sã o luãm de la capãt ºi mã bucur cã aceastã ediþie «Sunetul» reuºeºte sã adune toate formele de artã. Teatrul este o artã care sintetizeazã toate celelalte arte. El împrumutã de peste tot, muzica în primul rând. Dacã vorbim despre muzicã, vorbim ºi despre sunet ºi despre pauza muzicalã ºi despre tãcere. Sunetul este subiectul din acest an. Anul trecut tema a fost «Corpul»”, a precizat directorul Teatrului Tony Bulandra, regizorul MC Ranin, subliniind cã Babel aduce arta cultã în oraº, prin aceea cã este un festival al profesioniºtilor în culturã, unic prin concept, cel puþin în þara noastrã, iar ca amploare internaþionalã s-ar situa pe locul doi sau trei, în ciuda faptului cã echipa teatrului este extrem de micã.

Regizorul MC Ranin a spus cã noutatea acestei ediþii a Festivalului Babel este faptul cã „o sã avem vizita celui mai important om de teatru din lume care este Bob Wilson”. Acesta va sosi în România cu ocazia dezvelirii Stelei de la Sibiu (în timpul Festivalului de la Sibiu) ºi, de asemenea, vor veni asistentul sãu, Charles Chemin, regizor francez care trãieºte în SUA, dar ºi compozitorul lui Bob Wilson, care va veni cu o trupã ºi va cânta pe platoul Prefecturii. Totodatã, festivalul va aduce la Târgoviºte ºi mulþi alþi oameni importanþi de teatru din lume. ªeful Departamentului artistic, actorul Liviu Cheloiu, a prezentat punctual spectacolele programate în festival, respectiv spectacole indoor, outdoor, concerte, conferinþe, lansãri de carte, proiecþii de film, workshop-uri ºi o paradã ineditã ºi diversã ce va reuni publicul ºi-i va introduce în atmosfera de carnaval. Camelia Varga, purtãtorul de cuvânt al Teatrului Tony Bulandra Târgovi ºte a þinut sã precizeze cã Festivalul Babel a atras interesul multor tineri care au intrat în echipa de promovare a evenimentului. Festivalul Babel, ediþia a VII-a 2017, este organizatã cu sprijinul Primãriei Târgoviºte ºi a Consiliului Local, care sunt sponsorii principali, dar ºi cu susþinerea altor sponsori, partener fiind Asociaþia Naþionalã a Surzilor din România Filiala Târgoviºte. Bugetul Festivalului Babel 2017 este de 400 mii lei, banii fiind aprobaþi de Consiliul Local Municipal Târgoviºte.