14.07.2015 00:16

Evaziunea dospește în panificație

❚ Cele peste 200 de controale ale polițiștilor în primele șase luni din an au scos la iveală infracțiuni de evaziune fiscală, comerț ilicit, dar și bunuri a căror proveniență nu a putut fi justificată

V. V.


În perioada ianuarie – iunie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au acționat pentru combaterea ilegalităților ce se comit în domeniul operațiunilor economice cu produse cerealiere și de panificație. În acest sens au fost efectuate peste 200 de controale, dintre care 10 la unități de panificație, 8 la unități de patiserie, 5 la unități de morărit și 13 la depozite cerealiere.

Verificările i-au vizat atât producătorii de produse de panificație, cât și pe cei care comercializează produsul finit către populație. Polițiștii au constatat 18 infracțiuni, cele mai multe de evaziune fiscală, și au aplicat 178 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 126.200 de lei.

Din totalul amenzilor, 105 au fost pentru protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite. Au fost indisponibilizate sau confiscate bunuri în valoare de 46.776 de lei, a căror proveniență nu a putut fi justificată. Un caz grav s-a înregistrat la Cornățelu, unde administratorul unei societăți comerciale a înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive privind achiziții de cereale de la agenți cu profil economic.

Acesta „a lucrat” nestingherit timp de un an, cauzând un prejudiciu de 820.000 lei. Față de acest administrator se continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală.