25.10.2013 08:19

Europenizarea statelor membre sau „naționalizarea” Europei?

Europenizarea statelor membre sau „naționalizarea” Europei?
Galerie foto

dr. DAN LUCA


Legislația europeană se răsfârge asupra statelor membre UE, condițiile de aderare se impun înaintea semnării tratatelor de apartenență la blocul comunitar, însă sunt și cazuri excepționale, în care se deviază de la regulile de bază. În aceste situații însă vorbim de state care au știut cum să iși susțină interesul național și să se impună în fața deciziilor europene.

 

Sunt cazuri în care state membre pot să negocieze anumite „opt-out”-uri de la legislația sau tratatele Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că nu trebuie să participe la anumite politici europene. Astfel, în prezent, Danemarca are 4 asemenea opt-outs (securitate și apărare; cetățenie, libertate, securitate și justiție, uniune economică și monetară), Irlanda 2, Polonia 1, Suedia 1 și Regatul Unit 4.

 

Marea Britanie are la rândul ei un statut mai special, dar să nu uităm că premierul britanic dorește renegocierea poziției țării sale, căutând să limiteze rolul și influența Uniunii Europene asupra activităților sale economice și apoi organizarea unui referendum în 2017, pe tema apartenenței la UE.

 

Marea Britanie cât și Danemarca împlinesc în 2013 40 de ani de când sunt membre ale Uniunii Europene. Să fie oare o coincidență că, la 1 ianuarie 1973, cele două țări aderau la blocul comunitar, alături de Irlanda, statul care s-a impus o perioadă îndelungată împotriva adoptării documentelor ce stabilesc cadrul legal de organizare a UE?

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Mi se pare interesantă o analiză a modului în care aceste țări și-au jucat cărțile în Uniunea Europeană. Irlanda - deși nu s-a opus adoptarii monedei euro, ne-a dat emoții în repetate rânduri, pentru ca în final să putem afirma că pe parcursul anilor, situația în cazul acestei țări s-a schimbat radical. Am asistat la refuzul în legătură cu Tratatul de la Lisabona (dar și alte ratificări de tratate comunitare), însă specialiștii europeni au fost „plăcut surprinși” de atitudinea irlandeză față de Tratatul Fiscal.

 

Primele luni ale acestui an au fost dedicate mandatului irlandez la președenția rotativă a UE, pentru a 7-a oară, derulat fără probleme. Dacă se discută o posibilă părăsire a Uniunii de către Marea Britanie, ministrul pentru afaceri europene din Danemarca declara recent că țara sa nu are nici o intenție de a merge în aceeași direcție. După cum sublinia și Wammen, o eventuală ieșire a Marii Britanii din UE ar poziționa Danemarca oarecum pe actualul „scaun” britanic pe viitor, ca fiind cea mai „semi-decomandată” membră a blocului comunitar.

 

Menținerea legăturilor strânse cu Marea Britanie este, de asemenea, o prioritate de top pentru Danemarca, susține diplomatul danez. Într-o mare măsură, Danemarca a aderat la UE ca urmare a aderării britanice. Și chiar dacă Marea Britanie în cele din urmă ar decide să părăsească UE, el crede că relația dintre țara sa și Marea Britanie nu s-ar schimba în mod semnificativ. Nicolai Wammen insistă ca Danemarca să fie cât mai aproape de UE, considerând acest lucru în interesul poporului danez.

 

Și în Parlamentul European, politicienii danezi sunt apreciați ca fiind în general destul de „prietenoși” în abordarea relației Danemarca-Uniunea Europeană. O oarecare asemănare apare însă între Marea Britanie și Danemarca, dacă este să ne oprim asupra monedei unice. După cum citeam recent, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de TNS Gallup pentru ziarul Berlingske Tidende, suportul pentru înlocuirea coroanei daneze cu euro este destul de scăzut. Doar 22% dintre cei chestionați au declarat că ar vota în favoarea adoptării monedei euro într-un referendum. Danemarca ar putea risca să fie marginalizată și decisiv slăbită în lupta împotriva criminalității transfrontaliere, după cum susține și Ministrul danez al Justiției, Morten Bűdskov.

 

Dar euroscepticismul răspândit pe scară largă în rândul publicului danez face dificilă pentru guvern ambiția sa de a se apropia de UE. Danezul Lars Lűkke Rasmussen, liderul opoziției, a declanșat recent presiunea asupra premierul Helle Thorning-Schmidt de a lansa un referendum în privința a două dintre opt-out Danemarcei. Rasmussen, fost prim-ministru și lider al liberalilor, vrea Danemarca să scape de optout- ul de pe Apărare și Justiție printr-un referendum, cât mai curând, eventual în luna mai a anului viitor, pentru a coincide cu ziua alegerilor europene. Rasmussen își argumenta propunerea: „A venit timpul, trebuie să ne confruntăm cu aceste opt-out. Efectele negative mai ales ale justiției sunt de o asemenea urgență încât ar fi iresponsabil să se păstreze”.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România- UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.