22.11.2013 08:19

Euro-munca românească

Euro-munca românească
Galerie foto

dr. DAN LUCA


Mobilitatea forței de muncă repezintă un fenomen firesc, moderat, sau avantajat, în funcție de situație, de legislația în vigoare. În trecut mobilitatea era limitată la anumite segmente, mai restrânse ale populației, în prezent, cu mici excepții, fiecare poate “migra” pe parcursul vieții sale profesionale. La nivel european, se promovează mobilitatea forței de muncă, atât între diverse locurile de muncă, cât și atunci când vine vorba de mobilitatea geografică, între regiunile aceleiași țări, sau între state.

 

E drept, din păcate încă există cazuri în care pe fondul stereotipiilor greșit perpetuate, cetățenii anumitor țări sunt considerați o amenintare pentru țara gazdă. Recent, în incinta Parlamentului European de la Bruxelles, am avut plăcerea să moderez conferința „Migrația forței de muncă”. Punctul de plecare al dezbaterii a fost un studiu realizat de Operations Research, care prezintă rezultatele unui sondaj de opinie privind migrația forței de muncă, cu accent asupra migrației românilor în Uniunea Europeană.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Majoritatea românilor aflați acum în România nu doresc să plece la muncă în străinătate în următoarele 6 luni – 86% din cei chestionați exprimă acest lucru. Acest studiu confirmă datele prezentate acum un an în urma sondajului realizat în rândul tinerilor români din Diaspora. 69% dintre aceștia considerând că întoarcerea în România este o dorință și o posibilitate reală.

 

Este interesant faptul că 3 din 4 români cunosc personal pe cineva care este plecat să muncească în străinătate într-o țară din UE. Merită subliniat că aproape 50% dintre aceștia sunt plecati de peste 5 ani. Cu această ocazie am insistat pe faptul că, fiind de 16 ani la Bruxelles, îi cunosc bine pe compatrioții noștri care lucrează în Belgia în construcții sau menaj, sau care sunt studenți sau conduc firme de succes în Uniunea Europeană. Sunt oameni extraordinari! Aceștia se implică activ în viața comunității din țara de adopție, creând adevărate punți între România și țările unde ei muncesc și trăiesc acum.

 

Apropo de momentul deschiderii porților pentru români la începutul anului viitor, subliniam că acest 1 ianuarie trebuie bine pregătit. Și nu trebuie neapărat să așteptăm 1 ianuarie 2014, încă de acum trebuie să fie o campanie de informare atât pentru cei din țară, cât și pentru cei care sunt plecați, vizavi de ce înseamnă acest moment care va deschide dreptul de a lucra în UE pentru cetățenii români.

 

Cred că dacă ei vor cunoaște mai bine legislațiile din țările respective, drepturile și obligațiile, vom avea un succes al acestui 1 ianuarie 2014, așa cum vedem că se întâmplă în țări ca Italia, unde piața este deja deschisă și nu sunt conflicte sociale.

 

Dan LUCA este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.