16.10.2017 00:21

Elevi târgovișteni, cadeți pentru o zi

Elevi târgovișteni, cadeți pentru o zi
Galerie foto

* Proiectul „Cadet pentru o zi” a fost inițiat de fostul ministru al Apărării Naționale, senator Adrian Țuțuianu z 25 de elevi târgovișteni, alături de trei profesori, au acceptat provocarea de a fi cadeți pentru o zi la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza

ANA MARIA POPESCU


„Aventură” de neuitat pentru 25 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” din municipiul Târgoviște”, care pentru o zi au intrat în contact cu disciplina, regulile, dar și frumusețea din instituțiile de învățământ militar. Ministerul Apărării Naționale a organizat, în premieră, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, seria de acțiuni ,,Cadet pentru o zi” în colegiile militare liceale din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Craiova, dar și la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța. „Cadet pentru o zi” își propune să realizeze schimburi de experiență între instituții militare și civile de învățământ, contribuind la extinderea celor mai bune modele și practici didactice, la valorificarea valențelor formativ-educative ale interacțiunii elevilor din diferite instituții de învățământ, în sprijinul conturării opțiunilor profesionale ale acestora. Astfel, 25 de elevi târgovișteni, alături de trei profesori, au acceptat provocarea de a fi cadeți pentru o zi la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” de la Breaza, au îmbrăcat haina militară, au participat la cursuri alături de elevii-militari, la apelurile de dimineață și de seară și se pare că au fost încântați de experiența trăită și nu s-au speriat deloc de rigorile din sistem pe care au trebuit să le respecte.

Proiectul „Cadet pentru o zi” a fost inițiat de fostul ministru al Apărării Naționale, senator Adrian Țuțuianu, acesta fiind și motivul pentru care prima grupă de voluntari din cadrul acestui program a provenit dintr-o instituție de învățământ dâmbovițeană. „Ministerul Apărării Naționale organizează, în premieră, o acțiune pe care am inițiat-o în mandatul meu și la care țin foarte mult. Am numit-o „Cadet pentru o zi” și se desfășoară în colegiile militare liceale din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Craiova, dar și la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Ce se întâmplă? Elevi selecționați pe bază de voluntariat din instituții civile de învățământ sunt invitații elevilor și studenților militari pentru a se familiariza cu activitățile desfășurate într-o instituție militară de învățământ. Programul zilelor de curs va fi comun, ore la clasă, activități extracurriculare, dar și rapoartele de dimineață și de seară. Ne-am gândit, ca obiectiv, să creștem atractivitatea acestor instituții de învățământ în rândul elevilor, în sensul conturării opțiunilor profesionale de mai târziu și să ne preocupăm cu grijă de cultivarea valorilor de patriotism, demnitate. Proiectul a debutat la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza care, pe parcursul a două zile, a găzduit 25 de elevi din clasele a VII-a, însoțiți de trei profesori, de la Școala Gimnazială „Matei Basarab” din Târgoviște”, a declarat fostul ministru al Apărării Naționale, senator Adrian Țuțuianu.