14.10.2014 00:18

După două săptămâni de proteste sindicale, doar promisiuni

După două săptămâni de proteste sindicale, doar promisiuni
Galerie foto

❚ Discuțiile dintre protestatari și reprezentanții guvernamentali nu au ajuns la nici un rezultat și, pentru modificarea în regim de urgență a Legii dialogului social, cerută expres de CNS Cartel Alfa, nu s-au obținut decât noi promisiuni ❚ Potrivit viceliderului sindical CNS Cartel Alfa Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu, deși există un protocol semnat cu actuala putere pentru aceste revendicări, el nu numai că nu este respectat, dar nici măcar nu se mai avansează un termen pentru o eventuală procedură de acest gen ❚ La momentul debutului protestelor, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara că modificarea Legii nr. 62 s-ar putea face foarte rapid, în numai două săptămâni, însă este nevoie de „voință politică”

VIRGIL VOINESCU


Ieri, după prima serie de acțiuni de pichetare sindicală a sediilor Ministerului Muncii și Guvernului, din perioada 29 septembrie- 13 octombrie, era programată întrunirea Comitetului Confederal al CNS Cartel Alfa.

Conform declarațiilor viceliderului sindical Nicolae Dragodănescu, urma să fie analizată situația după acest prim pas de proteste care privesc în principal modificarea de urgență a Legii Dialogului Social (Legea nr. 62/2011) și să fie stabilită strategia viitoare a CNS Cartel Alfa.

„În tot acest timp, din 29 septembrie până în 13 octombrie, deși au avut loc întâlniri între reprezentanții sindicatelor și cei ai partenerilor sociali de la Ministerul Muncii și de la Guvern, nu s-a rezolvat nimic deocamdată. Discuțiile au adus noi promisiuni, cum că, la un moment dat, cadrul legislativ al muncii va fi modificat. Nu s-a precizat nici măcar verbal un termen la care se va proceda la modificarea Legii dialogului social”, a precizat vicepreședintele CNS Cartel Alfa Dâmbovița.

 

Nicolae Dragodănescu: „Au promis și promit”

„În concluzie, propunerile noastre au fost aceleași cu propunerile patronatelor înainte de alegerile parlamentare (n.n. din luna mai 2014) și pentru care există un protocol semnat de Victor Ponta, în care stă scris negru pe alb că la câștigarea alegerilor vor fi modificate legile muncii. Din nefericire, protocolul nu se respectă. Eu consider că orice politician face orice promisiune, convins fiind că, dacă în final nu o respectă, nu are nimeni ce-i face. Astăzi suntem în situația aceasta. Au promis și promit. Nu se vede însă nimic. Astăzi (n.n. ieri), în Comitetul Confederal, se va analiza situația după aceste proteste sindicale și se va stabili calea de urmat”, a precizat Nicolae Dragodănescu.

Vă reamintim că sindicaliștii cer să se adopte urgent patru modificări ale Legii Dialogului Social: modificarea reprezentativității și modului de aplicare universală a Contractului Colectiv de Muncă; introducerea Contractului Colectiv de Muncă la nivel național, până la dezvoltarea Contractelor Colective de Muncă sectoriale; dreptul la conflict colectiv de muncă și protejarea minimală a reprezentanților sindicali, care să permită construirea dialogului social și realizarea unor relații de muncă negociabile între salariați.

Potrivit președintelui Cartel Alfa, Bogdan Hossu, modificarea Legii nr. 62 s-ar putea face foarte rapid, în numai două săptămâni, însă este nevoie de „voință politică”.