28.10.2014 00:10

După 40 de ani, stație de epurare modernă la Fieni

După 40 de ani, stație de epurare modernă la Fieni
Galerie foto

❚ Noua stație, la care au început de ieri probele tehnologice, face parte din amplul proiect pe apă-canal derulat la nivelul județului de Compania de Apă cu fonduri de la Uniunea Europeană ❚ Stația de epurare Fieni are o valoare de aproape 4 milioane de euro și a fost proiectată și construită pentru a deservi 12.000 de locuitori, dar în curând va răspunde nevoilor tuturor cetățenilor din nordul județului ❚ În cadrul evenimentului de ieri o veste bună a adus președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, care a precizat că până la sfârșitul anului vor fi finalizate și cele două stații de epurare aflate încă în construcție de la Pucioasa și Titu

ANA MARIA POPESCU


 

După un an de la demararea lucrărilor, ieri, în prezența președintelui CJD, a reprezentanților firmelor care s-au ocupat de executarea lucrărilor, a salariaților Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița (CATD) și a numeroși locuitori, conducerea Companiei de Apă a dat startul oficial pentru începerea testelor tehnologice de punere în funcțiune a instalațiilor Stației de epurare Fieni.

Stația de epurare Fieni are o valoare de aproape 4 milioane de euro și a fost proiectată și construită pentru a deservi 12.000 de locuitori, urmând ca în viitorul apropiat obiectivul de investiții să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor din nordul județului. Investiția a fost realizată de asocierea de firme SC STULZ – PLANAQUA GmbH, SC MOTRIS COMPANY SRL, SC CONSANDUAR SRL și SC CAZAN IMPEX ’93 SRL, ai căror reprezentanți dau asigurări că stația de epurare de la Fieni corespunde tuturor standardelor europene și românești și, grație tehnologiei de ultimă generație, este extrem de „prietenoasă” cu mediul înconjurător.

 

Toate localitățile din amonte de Fieni

vor fi legate de această stație de epurare

Mircea Constantin, directorul general al CATD, a declarat ieri la eveniment:

„Astăzi (n.n. ieri) începem testele și programul de pornire a stației de epurare Fieni, obiectiv care face parte dintr-un program de investiții mai larg, la nivel național și la nivel județean. Face parte din Programul Operațional Sectorial Mediu 1, valoarea acestui obiectiv de investiții fiind de aproximativ 4 milioane euro. Este început anul trecut și este construit pentru a deservi inițial 12.000 de cetățeni ai acestei zone, ajungând la sfârșitul perioadei de implementare a POS Mediu 2 la circa 24.000 de cetățeni, însemnând toate localitățile care sunt în amonte de Fieni. Această lucrare începută anul trecut a fost adusă în acest stadiu prin efortul grupului de firme STULZ – CONSANDUAR – MOTRIS și CAZAN IMPEX”.

 

„Această stație de epurare pune orașul Fieni

și cetățenii acestuia în rândul societăților civilizate”

Din partea firmelor constructoare a vorbit Ioan Țigler, reprezentant al SC MOTRIS COMPANY SRL Bacău:

„Realizarea stației a fost posibilă numai cu ajutorul unor oameni care au considerat necesare anumite proiecte în ceea ce privește epurarea apei uzate și redarea acesteia mediului înconjurător, în conformitate cu normativele și standardele românești în vigoare. Aceste investiții s-au făcut din plin respect pentru oameni, pentru natură, dar mai ales pentru generațiile viitoare cărora trebuie să le lăsăm un mediu înconjurător mai sănătos. Locuitorii din orașul Fieni trebuie să știe că apa folosită va ajunge în această stație de epurare modernă, unde vor fi specialiști în domeniul chimiei și biologiei și vor transforma această apă uzată într-o apă curată care nu va afecta în nici un fel mediul înconjurător. Această stație de epurare pune orașul Fieni și cetățenii acestuia în rândul societăților civilizate, cu respect față de natură și resursele de apă de care dispun. Realizarea unor asemenea obiective care sunt costisitoare s-au făcut cu sacrificiile din partea statului român, guvernului, Consiliului Județean Dâmbovița, Companiei de Apă. O contribuție majoră în finanțarea acestui proiect au fost fondurile europene puse la dispoziția statului român ca stat membru al Comunității Europene. Odată cu inaugurarea acestui obiectiv, a mai apărut un punct verde pe harta ecologică a României. Fieni are în momentul de față o stație de epurare care a fost concepută și construită în anii ’70, dar care nu mai corespunde standardelor actuale, pentru că tehnologia folosită este uzată, iar principiile de funcționare sunt depășite. Stația de epurare Fieni este realizată din 21 de obiective construite cu diverse destinații și specificații tehnice. Fiecare obiectiv găzduiește echipamente moderne, de ultimă generație, care asigură funcționalitatea la cele mai înalte standarde”.

 

Comparație între mai 2013 și octombrie 2014

La momentul inaugural de la Fieni, președintele Consiliului Județean Dâmbovița a dezvăluit că până la sfârșitul anului vor fi finalizate și cele două stații de epurare aflate încă în construcție, respectiv obiectivele de la Pucioasa și Titu.

„Am finalizat un obiectiv de investiții, este foarte important. Îmi aduc aminte foarte bine cum am preluat POS Mediu și în ce stadiu eram în luna mai 2013 și putem face o comparație. Astăzi, POS-ul de Mediu este implementat aproape 75-80% sub aspect al stadiului fizic al lucrărilor. S-au finalizat aproape trei contracte din cele zece, iar astăzi punem în funcțiune în parte unul dintre cele trei obiective pe CL6. Este foarte important că am reușit să recuperăm întârzierile. Anunț că vom pune în funcțiune stația de epurare de la Titu, ceea ce înseamnă din nou că mai facem niște pași în implementarea acestor proiecte. Îi felicit pe toți cei care au lucrat la acest proiect. Să dea Dumnezeu să ne ținem de cuvânt și într-un termen cât mai scurt să inaugurăm toate obiectivele pe care le avem!”, a declarat ieri Adrian Țuțuianu.

Obiectivul de investiții căruia i s-a tăiat ieri panglica inaugurală se înscrie în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune POS Mediu.