23.10.2014 00:19

Dumitru Ulieru, profesor, publicist și folclorist pasionat

Dumitru Ulieru, profesor, publicist și folclorist pasionat
Galerie foto

❚ După mai multe peregrinări, dâmbovițeanul Dumitru Ulieru a rămas profesor la Pietroșița, unde a fondat una dintre cele mai importante colecții de folclor popular din țară ❚ În semn de prețuire, Muzeul de Etnografie din localitate poartă numele său

PETRE DRĂGUȚOIU


O personalitate locală proeminentă a județului nostru a fost profesorul Dumitru Ulieru, publicist și folclorist. S-a născut pe 25 octombrie 1914 la în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, unde a absolvit școala primară, urmată de cursurile Școlii Normale „I.H. Rădulescu” din Târgoviște și ale unei forme militare de învățământ la Ploie ști. Și-a definitivat studiile la Liceele „Spiru Haret” și „Sf. Sava” din București și a fost licențiat al Facultății de Litere din Capitală.

A fost profesor în localitățile Țâța, Voinești, Ochiuri (în Dâmbovița), Păuleni – Odorhei (în Harghita), iar până la pensionare în Pietroșița, unde a fondat una dintre cele mai importante colecții de etnografie din țară. Alături de elevi, a strâns ca pe o comoară piese unicat de artă populară din zona de nord a Văii Ialomiței. De altfel, Muzeul Etnografic de la Pietroșița poartă astăzi cu mândrie numele său.

Este autorul unei lucrări monografice de excepție publicate în anul 1982 (reluată într-o ediție completată și îngrijită de Ion Bratu în anul 2002). Dumitru Ulieru a înființat un cerc folcloric care, sub îndrumarea sa, a descoperit obiecte etnografice de valoare certă.

Fostul director al Bibliotecii Județene Dâmbovița, prof.univ.dr. Victor Petrescu, a remarcat complexitatea și originalitatea lucrării monografice în care pagini importante sunt dedicate personalităților culturale, științifice, politice sau sportive ale comunei.