10.06.2019 00:15

DSVSA luptă cu pseudopesta aviară

DSVSA luptă cu pseudopesta aviară
Galerie foto

*Medicii veterinari sunt deja în teritoriu pentru vaccinarea efectivelor de păsări din gospodăriile oamenilor

Ștefan Khalil


DSVSA anunță că a început campania de vaccinare pentru pseudopesta aviară și în județul Dâmbovița! Medicii veterinari sunt deja în teritoriu pentru vaccinarea efectivelor de păsări din gospodăriile oamenilor. Prin aceste acțiunii se urmărește prevenirea izbucnirii unor epidemii, care ar putea fi dezastruoase pentru deținătorii de păsări de curte. Directorul  Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, face apel către crescătorii de păsări din județul Dâmbovița să fie cooperanți în aceste acțiuni.

„Am rugămintea către oamenii cu gospodării să colaboreze cu medicii veterinari și să înțeleagă faptul că această vaccinare nu numai că este obligatorie, dar este și benefică pentru dumnealor. În trecut au mai fost oameni care au refuzat să primească în curtea lor medicii veterinari pentru vaccinarea păsărilor, iar noi am fost nevoiți să luăm anumite măsuri pentru aceștia. Refuzul vaccinării înseamnă amendă, iar amenda este foarte mare, de la 2.000, la 4.000 de lei. Pentru câteva găini pe care le au în curte, să plătească 4.000 de lei…nu rezolvă nicio treabă”, a explicat Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmbovița.

Boala se transmite și la om

Pseudopesta aviară sau boala Newcastle, este cunoscută ca fiind o boală infecțioasă, care este întâlnită în principal la păsări și este cauzată de un virus care se poate transmite și la om. Cu toate acestea, pentru oameni nu reprezintă un real pericol, ea fiind similară conjunctivitei  sau gripei, în anumite cazuri, iar vindecarea este relativ rapidă și ușoară. Pentru păsări însă, boala este foarte periculoasă și poate fi fatală.

 

Singurele metode pentru prevenirea acesteia este aceea de vaccinare și menținerea unei igiene corespunzătoare a gospodăriei. Virusul poate fi transmis cu ușurință și prin intermediul găinațului.