06.12.2019 00:17

DSVSA, în focul controalelor la alimente, înainte de sărbători

DSVSA, în focul controalelor la alimente, înainte de sărbători
Galerie foto

ȘTEFAN KHALIL


Recent, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Sandu Tolea, a vorbit despre toate etapele de control la care produsele de origine animală vor fi supuse. Prima etapă, sacrificarea porcilor, se va realiza în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea porcilor. Tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii, este interzisă în alte locuri decât în abatoarele autorizate. „Carnea de porc, cu ocazia controalelor se vor urmări următoarele aspecte: verificarea respectării temperaturilor pe timpul transportului pentru carne de porc, inclusiv modul de marcare și etichetare, verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de porc și a produselor din carne de porc în alte locuri decât cele autorizate sanitar veterinar. De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii de porc în spații improvizate în care nu este asigurată o temperatură adecvată și o stare de igienă corespunzătoare”, a declarat Sandu Tolea. Acesta a mai vorbit și despre comercializarea de ouă, destinate consumului uman. Potrivit acestuia, toți comercianții și producătorii care valorifică ouă pentru consum trebuie să fie supuși autorizării sanitar veterinare. Transportul ouălor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare și comercializare trebuie asigurate condiții de temperatură și igienă corespunzătoare. De exemplu, ouăle cu coaja crăpată lovită vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate către o unitate de neutralizare, sau vor fi preluate termic. Așadar, medicii veterinari din cadrul DSVSA, vor avea o perioadă aglomerată în săptămânile următoare pentru a asigura comercializarea produselor de origine animală și nonanimală în condiții legale.