27.10.2020 00:09

Drama sporturilor individuale la Târgoviște

Drama sporturilor individuale la Târgoviște
Galerie foto

❚ După ani de muncă, eforturi și sacrificii, cohorte de luptători, boxeri, judocani și atleți sau pierdut fix când ar fi trebuit să facă pasul cel mare, către seniorat, competiții europene, mondiale, Jocuri Olimpice ❚ Cele mai cumplite drame le trăiesc antrenorii, care au obosit să se mai plângă ori și-au pierdut speranța. Unii încă mai cred în bancuri, alții se mulțumesc doar să apuce o amărâtă de pensie, însă nimeni nu face ceva concret pentru campionii care se irosesc ❚ De două decenii, poate și mai bine, nimeni nu a fost capabil să oprească acest genocid sportiv, o distrugere sistematică a sporturilor individuale. S-au pierdut prea mulți campioni, s-au irosit prea multe generații, s-a tăcut prea mult ❚ Soluția e simplă. Toți sportivii care confirmă la nivel de juniori, în special pe disciplinele unde avem tradiție și antrenori performanți, să fie preluați și susținuți de CSM Târgoviște, singura entitate care își permite să le ofere respectul financiar cuvenit

 

COSTIN MIHAI


În două săptămâni, Simona Ionescu (foto dreapta) a câștigat trei titluri naționale la lupte, plus o medalie de argint, atât la categoria ei de vârstă, cât și la seniori. Simona (sportivă legitimată la CSȘ Târgoviște și antrenată de Georgiana Filip) este unul dintre zecile de campioni naționali pe care i-a dat sportul târgoviștean în ultimii ani, la probele olimpice. Campioni despre care apar câteva articole după concursuri reușite, de obicei sumare, iar apoi revin în anonimat și sărăcie.

Noi creștem campioni, iar secuimea profită de elită

Maria Cioclea, multiplă medaliată europeană și mondială la lupte, o copilă descoperită în ghetoul de la Mija, a trebuit să plece în secuime, pentru un salariu de 2.000 lei! Diana Vlăsceanu (foto stânga), o altă mare campioană, dublă medaliată națională în această lună, are două opțiuni: pleacă de la Târgoviște sau abandonează sportul de performanță! Ca ele au fost cohorte de luptători, de boxeri, judocani sau atleți locali, despre care vom scrie pe larg în perioada următoare. După ani de muncă, eforturi și sacrificii, s-au pierdut fix când ar fi trebuit să facă pasul cel mare, către seniorat, competiții europene, mondiale, Jocuri Olimpice.

Sporturile de echipă adună tot caimacul

Dacă și sporturile individuale ar primi mai multă susținere, mă refer aici la disciplinele olimpice foarte bine reprezentate la nivel local, gen lupte, box, judo sau atletism, la Târgoviște ar fi decorul ideal pentru a practica sport de performanță. Cele mai cumplite drame le trăiesc antrenorii, care au obosit să se mai plângă ori și-au pierdut speranța. Unii încă mai cred în bancuri, alții se mulțumesc doar să apuce o amărâtă de pensie, însă nimeni nu face ceva concret pentru campionii care se irosesc. De ce se irosesc? Pentru că sunt interese ca numai sporturile de echipă să adune tot caimacul. Iar unele nu prea merită atâta risipă din bani publici.

Valorile juvenile pot fi preluate și salvate la CSM Târgoviște

Soluția e simplă. Toți sportivii care confirmă la nivel de juniori, în special pe disciplinele unde avem tradiție și antrenori performanți (lupte, box, judo, atletism), să fie preluați și susținuți de Clubul Sportiv Municipal Târgoviște, singura entitate care își permite să le ofere respectul financiar cuvenit. De două decenii, poate și mai bine, nimeni nu a fost capabil să oprească acest genocid sportiv, o distrugere sistematică a sporturilor individuale. S-au pierdut prea mulți campioni, s-au irosit prea multe generații, s-a tăcut prea mult!

Deschideți ușa care trebuie!

O scriem încă o dată și ne asumăm stolul de gaițe. Singurul care poate să salveze performanța în sporturile individuale la Târgoviște este Cristian Stan! Nu-i înțelegem pe cei implicați, de ce nu-i solicită ajutorul în mod direct, asumat, coalizat?! Efortul financiar nu ar fi unul mare, cu mult inferior celui voleibalistic. Primarul ne-a lăsat impresia unei persoane deschise, cu viziune și judecată, doar că la biroul său nu a ajuns o delegație valoroasă, cu un proiect sustenabil. Lucrurile se pot schimba în favoarea disciplinelor olimpice individuale, doar că, oameni buni, nu vine nimeni să vă deschidă ușile, să vă roage frumos și să lupte pentru drepturile voastre. Orice distribuire a acestui material poate ajuta fenomenul sportiv târgoviștean!