08.12.2017 00:25

Drama legumicultorilor dâmbovițeni

Drama legumicultorilor dâmbovițeni
Galerie foto

❚ Și acum, în luna decembrie, hectare întregi cu varză au rămas neculese, fermierii fiind nevoiți să dea alți bani pentru a o aduna de pe terenuri ❚ După luni de muncă și de bani cheltuiți, totul este… îngropat în hrana animalelor ❚ Cheltuiala este însemnată: pe de o parte terenurile trebuie pregătite pentru alte culturi, iar pe de alta, zilierii sunt plătiți cu 100 de lei pe zi

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Anul acesta a fost un an foarte bun în ceea ce privește producția de varză, însă acest lucru nu a adus mari profituri legumicultorilor. În toamnă, tarabele piețelor din județul Dâmbovița erau pline de varză, iar prețul era unul derizoriu, producătorii nereușind de cele mai multe ori să recupereze nici măcar investiția făcută pentru înființarea acestei culturi. Acum hectare întregi cu varză au rămas neculese deoarece la acest moment varza nu mai are căutare așa cum avea în toamnă. În aceste condiții, producătorii se văd nevoiți că să folosească varza că hrană pentru animale sau chiar să o arunce. Oamenii spun că terenurile trebuie pregătite pentru înființarea altor culturi și e musai să fie curățate cât mai repede de varza rămasă pe câmp.

● „Un an destul de bun, dar care nu ne-a adus mari profituri. A fost varză multă, iar prețul a fost derizoriu. A rămas multă varză ne vândută, iar acum o aruncăm.” ● „Trebuie să eliberăm terenul de varza rămasă și să-l pregătim pentru alte culturi. Sunt hectare întregi cultivate cu varză care au rămas neculese. Nu se mai merită să mai cultivăm. Cheltuim bani mulți și muncim degeaba.” ● „Varză de calitate care o să ajungă la gunoi. Nu se mai caută acum. Degeaba mergem cu ea în piață că nu se mai vinde. Și dacă vindem, vindem câteva verze pe zi, ori noi avem pe câmp câteva tone. Când să o mai vindem.” ● „Păcat de această varză. Este de calitate foarte bună, dar nu o mai cumpără nimeni. Trebuie să o adunăm de pe câmp și să o dăm hrană animalelor sau să o aruncăm. Pământul trebuie pregătit pentru a însămânța alte culturi.” Pe lângă faptul că legumicultorii sunt nevoiți să arunce varza rămasă pe câmp, aceștia mai scot din buzunar și alți bani pentru a plăti din nou oameni care să-i ajute să adune varza. În această perioadă, în bazinele legumicole, ziua de lucru este plătită cu 100 de lei, iar pentru a aduna o cantitate mai mare de varză este nevoie de cel puțin patru persoane.