11.12.2014 00:19

DNA cu fărașul prin partide

DNA cu fărașul prin partide
Galerie foto

ALINA MAVRODIN VASILIU


Nu mai știu cine a zis, dar bine a zis, că de voie de nevoie, partidele trebuie să intre într-o curățenie generală. Una cum nu s-a mai făcut și cum nu s-a mai pomenit în ultimii 25 de ani. Și chiar de-o fi DNA-ul pe post de făraș, ca să le scoată politica din cap unor gunoaie pitite sub preșul unor înalte funcții publice, asta e. Bine era ca partidele să și le azvârle singure, dar le e greu să dea cu măturoiu’, fiindcă riscă să scoată, odată cu gunoiu’, și euroiu’ adunat în mormane sub preș.

Unii și alții zic că DNA-ul răspunde ba la o comandă politică, ba la alta, ba la toate, ba la niciuna. Așa o fi, n-o fi așa, că până la urmă și DNA-ul este echipat cu oameni, și nu cu roboți anticorupție; au și procurorii simpatii și antipatii, explicabile fie și numai în raport cu ce-au votat și ce-au căpătat de la clasa politică. Că și asta așa s-a specializat în a enerva pe toată lumea, încât se pare că nici magistrații nu mai suportă să-i primească indicațiile prețioase, de orice culoare ar fi ele.

Nu-i mai puțin adevărat că și partidele au furnizat „marfă” cât cuprinde în instituțiile publice pentru organele abilitate, încât adesea mă întreb dacă nu cumva procurorii și judecătorii lucrează în trei schimburi, șapte zile din șapte. Obligatoriu cu mascații la dispoziție! De-au speriat nu doar infractoru’, ci și poporu’! Altfel cum să-ți explici că, fie zi, fie noapte, încarcă și descarcă din dube, într-un ritm infernal, de la opinca locală până la vlădica din capitală, de nu mai știi dacă țara asta, scăpată revoluționar de comunism, a avut în funcții publice și altceva decât infractori de drept comun.

Nu zic că ar fi neapărat ăsta adevărul, ci doar că așa se vede administrația publică după ce trece DNA-ul cu fărașu’ și cu măturoiu’ prin birourile ei. Ți-e și groază să mai deschizi dimineața televizorul, fiindcă de la prima oră zăngăne înspăimântător cătușele la ușile politicienilor, ori pe la cele ale neamurilor și prietenilor apropiați ai acestora. E aproape imposibil să treacă o zi fără să afli că deputați, senatori, primari, președinți de consilii județene, prefecți, șefi de poliție sau chiar înalți magistrați sunt săltați cu noaptea-n cap și predați la DNA.

Pe de altă parte, perchezițiile prin birourile și prin locuințele acestora riscă, de la o vreme, să devină un fapt comun și chiar foarte familiar printre cei care populează partidele politice care s-au învățat cu scandalu’ ca țiganu’ cu scânteia. Cum s-ar spune, nici breaking news-urile cu arestați nu mai sunt ce-au fost odată, dacă toată ziua bună ziua, din culcaren sculare, numai de-astea vezi la televizor. Ca să mă fac mai bine înțeleasă, zic că nu mai află românul ca pe-o știre de senzație că „un parlamentar a fost arestat” sau „un primar a fost condamnat” sau „un președinte de consiliu județean a fost săltat” sau „un prefect a fost percheziționat”, fiindcă în România nu mai avem de-a face cu un caz, sau cu câteva cazuri izolate, ci cu un fenomen de masă al arestărilor de toate felurile și al condamnărilor la închisoare.

E clară treaba că niște instituții de forță, dintre care DNA-ul îmi pare a fi cel mai vizibil de la o vreme, au devenit un fel de fărașe de mari proporții, vârâte cu anasâna prin instituții, prin firme și prin vilele aleșilor neamului. Că în unele cazuri fărașele nu mai fac față și-ar fi nevoie de niște vindaje pentru a curăța (i)fosele politicointerlope din ogrăzile unor grupări transpartinice, asta se știe în popor. Și nu de azi, de ieri! În fine, a făcut glorie zicerea aia celebră: „când moare un om e o tragedie, când mor 100 este statistică”.

Așa mă bate gândul că a ajuns și trânta cu corupția în România, cea atât de nemăturată de gunoaie în ultimii ani, încât astea s-au adunat din tindă până în grindă. Adică arestarea unui înalt demnitar ori înalt funcționar al statului român ar trebui să fie o tragedie și o excepție pentru partidul care și l-a asumat și apoi l-a propulsat în funcție. În jalnicul nostru stat de drept, astfel de arestări au devenit o statistică despre care tot românul își bate zilnic gura, fluierând a pagubă după ce-a avut și ce-a pierdut.

www.alinamavrodin.ro