24.05.2017 00:25

Discriminări salariale în sistemul medical

Discriminări salariale în sistemul medical
Galerie foto

* „Doar o treime din personalul medical a primit creștere salarială. Este discriminare, este anormal, este imoral, este ceva care nu se poate întâmpla, pentru că s-a spus că toți medicii și tot personalul medical din România vor beneficia de creșteri ale veniturilor”, ne-a declarat dr. Ileana Dumitrescu * Totodată, domnia sa atrage atenția că, plecând și de la subfinanțările sistemului, tinerii nu se mai îndreaptă către această ramură și, cum cei mai mulți medici de familie din Dâmbovița sunt pensionari sau în pragul pensionrării, se riscă un vid uriaș în sector

VIOLETA STANCIU


Pentru unii mumă, pentru alții ciumă!? „Doar 1/3 din personalul medical din România a primit creșterea salarială care, într-adevăr, este substanțială”! Afirmația aparține președintelui Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu, care consideră că măsura luată este „discriminatorie, anormală și imorală” atâta timp cât ea a fost aplicată doar personalului medical din spitalele publice, fără să vizeze și celelalte categorii de medici și personal de specialitate care-și desfășoară activitatea în ambulatoriile unităților medicale, în medicina de familie și nu numai.

„Creșterile salariale care au fost au fost doar în sistemul public, în spitalele din sistemul de stat, adică o treime din personalul medical din România a primit creștere salarială. Medicii care sunt și în privat și personalul medical din privat, care au contract cu Casa de Sănătate, nu au primit nici o mărire salarială, mărire de venit. Nici cei din cabinetele de medicină din ambulatorii, inclusiv medicina de familie nu au primit... Doar o treime din personalul medical din România a primit această creștere salarială care într-adevăr este substanțială. Este discriminare, este anormal, este imoral, este ceva care nu se poate întâmpla, pentru că s-a spus că toți medicii și tot personalul medical din România vor beneficia de creșteri ale veniturilor. Deci nouă, celor din medicina de familie, nu ni s-a dat nimic, dar în schimb toate au crescut, începând cu salariile, cu facturile la utilități și cu toate celelalte și este mare pericol de nesupraviețuire...”, este semnalul de alarmă tras de președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu.

Medicii de familie din Dâmbovița, în prag de pensionare

De asemenea, dr. Ileana Dumitrescu atrage atenția factorilor responsabili că medicii de familie din județul Dâmbovița se îndreaptă cu pași repezi spre vârsta de pensionare, iar în locul lor nu are cine să vină. Din cauza subfinanțării, medicina de familie riscă să dispară cât de curând de pe firmament și din cauza faptului că medicii tineri aleg specialitățile medicale din spitalele publice, unde salariile au crescut deja într-un ritm accelerat.

„Media de vârstă a medicilor de familie din Dâmbovița, în urban, este de 58 de ani, iar în rural de 57 de ani. Cine să ne înlocuiască? Sunt colegi care au plecat și au rămas locurile libere și nu vine nimeni. Tinerii nu vin. Deci nu are cine să ne înlocuiască. Sunt colegi medici, care au făcut medicină de familie, dar care fac a doua specialitate pentru că a fi rezident înseamnă să ai un salariu mai mare decât venitul care îi râmâne în medicina de familie. Deci este un semn de întrebare, un semn de exclamare sau mai multe semne!?? Ce se întâmplă? Plecăm la o vârstă, Doamne ferește dacă se întâmplă să plecăm înainte de vârstă, pentru că se moare, sau ne îmbolnăvim nu are cine să vină după noi”, a avertizat dr. Ileana Dumitrescu.