23.09.2014 00:16

Direcția Silvică a vândut cătină de peste 25.000 euro

Direcția Silvică a vândut cătină de peste 25.000 euro
Galerie foto

❚ Paradoxal, din cele 25 tone de cătină date la export, doar 2,5 tone provin din județul nostru, unde culturile au fost puternic afectate de căderile de grindină ❚ Direcția Silvică Dâmbovița a exportat 25 de tone de cătină și mai pregătește tot atâta păducel, precum și 10 tone de ciuperci, directorul Costel Preda sperând să nu avem parte de noi calamități

ANDREI VASILIU


Silvicultorii din județul nostru nu se ocupă doar de reîmpăduriri, întrucât și producția de fructe de pădure este una dintre activitățile importante derulate de Direcția Silvică Dâmbovița. Asta și fiindcă vânzarea acestora aduce venituri frumușele, un exemplu recent fiind cele 25 de tone de cătină date la export pentru mai bine de 25.000 de euro.

De exportarea fructelor de pădure se ocupă firma Silvexim, care și-a adjudecat acest drept prin licitație, spune conducerea Direcției Silvice Dâmbovița. Silvicultorii mai au în grijă și producția de măceșe, păducel, ciuperci, flori de tei și de soc.

 

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Directorul Costel Preda: „Am exportat 25 tone de cătină cu 1010 euro tona”

„Pe lângă campania de împăduriri de toamnă, avem și un program de realizare a fructelor de pădure. Deja am exportat 25 de tone de cătină și vreau să mulțumesc tuturor silvicultorilor dâmbovițeni, pentru că 90% din fondul de marfă nu este de pe raza județului. La noi cătina de pe dealurile de la Moreni, Pucioasa, Ocolul Silvic Sturzeni, Râu Alb, a fost calamitată de precipitații cu piatră. Am exportat 25 de tone cu 1010 euro tona. Cred că în maxim 10 zile declanșăm recoltatul la măceșe. Toate fructele de pădure sunt livrate către un agent economic Silvexim, a fost licitație publică deschisă. Regia Națională a Pădurilor este, cred eu, singurul culegător de fructe de pădure. Mă întrebam, dacă nu ar fi RNP, cine ar mai recolta acest fond de marfă? Am realizat 25 de tone de flori, plante medicinale, flori de tei și soc. Toate aceste plante medicinale merg către firme serioase. Pe lângă măceșe mai avem 25 de tone de păducel, să ne ferească Dumnezeu de calamități, că altfel nu ne putem realiza programul. Avem și 10 tone de ciuperci, prin contracte de cesionare tot prin licitație”, a declarat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda.