24.08.2016 00:18

Direcția Agricolă Dâmbovița, la un pas de reorganizare

Direcția Agricolă Dâmbovița, la un pas de reorganizare
Galerie foto

❚ Se așteptă, din clipă în clipă, hotărârea de guvern care să consfințească reunificarea celor trei instituții agricole din Dâmbovița, respectiv Camera Agricolă, Inspecțiile și Direcția Agricolă

Interviu cu ing. Ion Oprea, directorul Direcției Agricole Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Ce ne puteți spune despre mult discutata reorganizare a Direcției Agricole Dâmbovița?

- La acest moment se așteaptă să iasă hotărârea de guvern. Este posibil să iasă chiar astăzi (n.n. ieri), pentru că săptămâna trecută Guvernul a fost în concediu. După ce va ieși hotărârea de guvern, organigrama, funcțiile și toate celelalte se stabilesc de către ministrul Agriculturii, deci prin ordin al ministrului. Asta înseamnă că după ce iese hotărârea de guvern trebuie să mai așteptăm o săptămână, poate chiar două, și de-abia după aceea putem vorbi de adevărata reorganizare.

Rep.: Concret, în ce constă reorganizarea Direcției Agricole Dâmbovița?

- În unificarea Camerei Agricole, a Inspecțiilor și a Direcției Agricole Dâmbovița.

Rep.: Deci, la momentul actual, sunteți în vechea formulă, nu s-a produs nici o schimbare?

- Nu! Nu se poate face protocol de predare primire până nu apare hotărârea de guvern, pe care noi o așteptăm de o lună de zile. Dacă ar fi după lege, astăzi (n.n. ieri, 23 august a.c.) este termenul limită până la care trebuie să apară legea.

Rep.: Câți salariați sunt în momentul de față la Direcția Agricolă Dâmbovița și câți vor fii după finalizarea reorganizării?

- În momentul de față, la Direcție suntem 11 persoane, iar după unificare vom fi peste 45 de salariați.

Rep.: Dumneavoastră, ca specialist în agricultură, ce așteptați de la această reorganizare?

- În primul rând, mă aștept la o altfel de compartimentare. La momentul acesta, fiind foarte puțini nu avem specialiști suficienți. Eu văd prin această preluare de personal de la celelalte structuri agricole posibilitatea de a completa schema de personal, astfel încât să poți muta specialiștii după un post pe altul, acolo unde ai nevoie. Dacă va ieși „stat în stat”, adică Inspecțiile să rămână tot ca Inspecții, iar Camera Agricolă să rămână consultanță și să nu se atingă nimeni de ele, atunci se face cam degeaba reunificarea acestor instituții în cadrul Direcției Agricole Dâmbovița. Dar să sperăm că nu iese așa și că, într-adevăr, îți va da voie să te organizezi astfel încât lucrurile să meargă bine. După aceea, eu mă gândesc la un alt lucru, la speciali știi de la centrele locale (de la Consultanță), pentru că ei își mai pierd din atribuții, să facem o nouă reorganizare astfel încât să le lărgim aria de activitate. Nu știu, mă gândesc la 4-5 localități, pentru că avem nevoie și noi, în cadrul Direcției, de anumite date pe care le cerem de la primării și care la acest moment vin sau nu vin. Deci, neavând specialist direct al Direcției, căruia să-i ceri anumite situații, cei din primării, deși au obligația legală, le transmit sau nu, sau le transmit cum vor ei. La momentul acesta eu am dubii serioase că informațiile care se centralizează sunt în concordanță cu ce este în teren.

Rep.: În privința modificărilor care vor avea loc, dumneavoastră, oamenii din teritoriu, ați fost consultați de către cei din minister?

- Noi ne-am spus punctul de vedere. Au fost discuții în cadrul ministerului, fiecare parte și-a spus punctul de vedere. Acum decizia este la ministru.