16.09.2015 00:17

Din criza economică în criza de bani lichizi pe piață

Din criza economică în criza de bani lichizi pe piață
Galerie foto

❚ Efectele marilor probleme financiare din anii trecuți încă sunt resimțite de agenții economici, nevoiți să supraviețuiască într-un cerc vicios cu împrumuturi la bănci și plăți de dobânzi ❚ Degeaba prestează firmele lucrări, că banii vin foarte greu, pe termene lungi, sau nu mai vin deloc, după cum a constatat directorul Administrației Financiare Dâmbovița, Emilian Rusu

VIOLETA STANCIU


Criza economică a trecut, dar efectele ei nu... Altfel spus, este de lucru în piață, dar nu prea sunt bani lichizi, care să miște „rotițele” economiei, iar în acest cerc vicios este nevoit să se învârtească mediul de afaceri dâmbovițean sau mai bine spus ceea ce a mai rămas din el.

Acest paradox al economiei locale ne-a fost semnalat recent chiar de directorul Fiscului dâmbovițean, ec. Emilian Rusu.

„În piață sunt lucrări, se lucrează totuși... Se mai simte criza financiară în sensul că nu se găsesc bani pe piață. Agentul economic face una-trei lucrări, însă banii vin foarte greu, ori pe un termen destul de mare, ori aproape deloc. Aici este problema. Și iarăși se împrumută la bănci, iar dobânzi, se împrumută la fisc, alte dobânzi ș.a.m.d. De aceea firmelor le este foarte greu, iar fiscul trebuie să intervină, prin politicile fiscale, să lase presiunea fiscală mai jos. Taxele și impozitele trebuie să fie mai mici, ca agenții economici să poată respira și ei, să funcționeze normal”, a precizat Emilian Rusu.

 

„Îi rog pe agenții economici să se conformeze voluntar”

Cu toate acestea, plata obligațiilor fiscale către bugetul statului trebuie respectată „cu sfințenie” de toți agenții economici.

„Ca șef de administrație fiscală îi rog pe agenții economici să se conformeze voluntar, să vină către ANAF și să plătească toate impozitele și taxele pe care consideră că le au de dat la bugetul de stat, pentru că nu scapă. Odată și odată tot vor intra întro verificare și atunci, decât să le plătească cu majorări de întârziere pe cinci sau zece ani, pe baza unei hotărâri judecătorești, mai bine să le plătească de bună credință astăzi”, a transmis directorul Administrației Financiare Dâmbovița, ec. Emilian Rusu.